Bebe
0

Kineske vlasti uvele kuću za ostavljanje neželjene djece

Klix.ba
Kineske vlasti izgradile su kuću u kojoj roditelji mogu anonimno ostaviti svoju neželjenu djecu. Kuća se nalazi u gradu Nanjingu, a o ostavljenoj djeci brinut će obližnji dom.

Lokalni mediji prozvali su kuću "kioskom za bebe", a ugrađen je sistem elektronskog nadzora koji aktivira alarm čim neko ostavi bebu. Uposlenici Doma za napuštenu djecu Nanjing, udaljenog samo pet minuta, tada dolaze po dijeti.

Kuća je klimatizirana, a posjeduje i senzore za praćenje vlažnosti zraka, inkubator, krevet i termometar. Nema nikakvog video nadzora, kako bi roditelji mogli ostati potpuno anonimni.

Uposlenici doma Nanjing nadaju se kako će ovaj potez spriječiti roditelje da djecu ostavljaju na ulicama ili u parkovima, gdje često umru od hladnoće.

Veliki broj Kineza prisiljen je ostaviti svoju djecu zbog vladine politike jednog djeteta, kojom se kontroliše populacija. Već su i drugi kineski gradovi najavili slične ustanove naredne godine.

Kritičari tvrde da će ovaj plan ohrabriti neodgovorne roditelje da napuštaju svoje potomstvo.

“Ovo činimo zbog dječijih života. Roditelji ih napuštaju iz nezamislivih razloga, ali djeca su nevina i potrebna im je zaštita”, izjavio je Zhu Hong, glasnogovornik doma Nanjing.

Kineska politika jednog djeteta uvedena je 1979. godine kako bi uspostavila kontrolu nad rastom populacije, a ograničava parove u urbanim sredinama na samo jedno dijete.