Svijet
0

Kina: Policija uhapsila više od 1.000 trgovaca djecom i spasila 382 bebe

FENA
Kineska policija uhapsila je 1.094 osobe i spasila je 382 bebe u akciji širom zemlje protiv četiri online mreže trgovine bebama, javili su u petak državni mediji, dok kriminalci koriste građane koji pokušavaju izbjeći stroga ograničenja populacijskog rasta.

Trgovina djecom je raširena u Kini, gdje su pravila o ograničenju populacijskog rasta ojačala tradicionalnu naklonost prema muškoj djeci, koja se smatraju podrškom roditeljima kada ostare i nasljednicima porodičnog imena, dovodeći do abortusa, ubistava ženske djece ili njihovg napuštanja, prenosi Reuters.

Oko 118 dječaka se rodi na svakih 100 djevojčica u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta, nasuprot svjetskom prosjeku od 103 do 117 dječaka na 100 djevojčica.

Debalans je stvoren kriminalnim zahtjevima za otete ili kupljene dječake, dok ženske bebe koje su namijenjene da budu nevjeste privlače bogate miraždžije u gusto naseljenim regijama.

"Trgovci djecom sada su preuzeli borbu na internetu, koristeći 'nezvanična usvajanja' kao krinku. Oni se dobro kriju i veoma su vješti", navela je državna novinska agencija Xinhua riječi neidentifikovanog policijskog zvaničnika.

Trgovci koriste internetske stranice s imenima poput "Mreža kineske siročadi" i "Dom za usvajanje iz snova", naglašavajući trend online sporazuma koji otežavaju potragu za kriminalcima, navodi Xinhua.