{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kina ublažila politiku jednog djeteta i ukida radne logore

28.12.2013. u 11:14
0
13
Kina ublažila politiku jednog djeteta i ukida radne logore
0
Kina ublažila politiku jednog djeteta i ukida radne logore
Kineski vrhovni zakonodavni komitet ublažio je pravila vezana za kontroverznu politiku jednog djeteta, a ukida i radne logore.
Nacionalni narodni kongres odobrio je ove odluke nakon šestodnevnog zasjedanja. Nova pravila proširit će postojeće izuzetke u politici jednog djeteta. Jedan od noviteta je dozvoljavanje parovima da imaju dvoje djece ukoliko nijedan od roditelja nema braće ili sestara.

Peking i dalje tvrdi kako ova politika, uvedena prije više od tri decenije, pomaže zemlji da svoj rapidni rast stanovništva drži pod kontrolom. Ipak, primjena politike kritikuje se širom svijeta. Prošle godine su se pojavile fotografije žene koja je prisiljena na pobačaj u sedmom mjesecu trudnoće.

Kina je sada suočena sa nekoliko demografskih problema, uključujući rast stare populacije, opadanje radne snage i neravnopravan odnos muške i ženske populacije.

Uprkos amandmanima u politici jednog djeteta, kritičari i dalje tvrde kako Kina nastavlja kršiti ljudska prava odlučujući koliko djece neka porodica smije imati.

Kina je također odlučila ukinuti radne logore, koji su odavno na meti organizacija za ljudska prava. Politiku reedukacije za sitne kriminalce kroz radne logore Kina je usvojila 1957. godine, ali je sistem ubrzo postao prepun zlostavljanja i zloupotreba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: