Svijet
1

Kina dodatno ublažava politiku "jednog djeteta"

FENA
Kina će dodatno ublažiti zakone o planiranju porodice nakon što je objavila prošle sedmice da će omogućiti milionima porodica da imaju dvoje djece, saopćio je u utorak zvaničnik iz vladine komisije za planiranje porodice.

"Samo mogu reći da je odluka definitivna, ali moramo sačekati na verifikaciju eksperata kakvu vrstu strategije ćemo odabrati", izjavio je Mao Qun'an, portparol Nacionalne komisije za planiranje zdravlja i porodice, prenosi Reuters.

Čelnici komisije i savjetnici vlade na polju planiranju porodice bit će konsultirani oko smjera preporuka, saopćio je Mao.

Vlada je objavila prošle sedmice da će omogućiti bračnim parovima, gdje jedan od roditelja ima jedino djete, da imaju i drugo djete, u značajnom olakšanju politike jednog djeteta u skoro tri decenije.

Dodatno ublažavanje zakona moglo bi značiti omogućavanje porodicama da imaju dvoje djece, iako je ministarstvo zdravstva saopćilo tokom vikenda da bi to moglo biti poremetiti planove vlade.

"Nema nikakve suštinske promjene u činjenici da smo mi mnogoljudna zemlja, i pritisci na ekonomiju, društvo, resurse i okoliš bit će dugotrajni", navodi zamjenik direktora komisije Wang Peian u saopćenju objavljenom na internetskoj stranici ministarstva.

"Osnova politike planiranja porodice mora se dugoročno održati, i mi ne možemo odustajati od toga", dodaje se u saopćenju.