Svijet
0

Bol majki koje su prisiljene ostaviti svoju djecu u sirotištu

Klix.ba
Ove srceparajuće fotografije pokazuju bol roditelja koji su prisiljeni ostaviti svoju djecu u kineskim sirotištima za bebe.

Fotografije su uslikane u centru u Guangzhou, jednom od 25 takvih ustanova koje postoje u Kini u 10 velikih provincija i većih gradova. Pokazuju posljednje momente prije nego roditelji predaju svoju djecu njima. Većina ih je prisiljeno da to uradi zbog siromaštva i nemogućnosti da se bore s bolešću ili invalidnošću djeteta. Napuštanje djece je ilegalno u Kini, ali ove vrste ustanova napravljene su kako bi roditelji mogli svoju novorođenčad ostaviti sigurno, a ne ostavljati na ulici.

No kritičari su i protiv ovakvih ustanova jer smatraju da to može navesti roditelje da osjećaju kao da je ostavljanje djeteta društveno prihvatljivije sada. Prva ovakva ustanova otvorena je u januaru, no osoblje je bilo primorano da zatvori vrata dva mjeseca nakon toga jer su bili prebukirani. Vodili su brigu o čak 262 napuštene djece koja su ili invalidna ili bolesna.

"Moja beba neće moći voditi brigu o sebi kada naraste. Želim samo da mi beba preživi", rekla je majka za South China Morning Post.

Na jednoj od fotografija vidi se ujak koji ostavlja sestričnu koja boluje od leukemije a njeni roditelji nemaju novca za medicinsko liječenje. Druga stresna slika pokazuje muškarca koji plače jer su mu rekli da ne mogu primiti njegovu bebu jer je prestara.

Predaja bebe funkcioniše na način da roditelj uđe u prostoriju, ostavi bebu u krevet i pozvoni. Minutu nakon toga dolazi neko od osoblja i uzima bebu.

Blizu 10.000 djece bude napušteno svake godine u Kini. Većinom su u pitanju djevojčice i invalidna djeca. Napuštanje djece uzrokovano je zakonom o jednom djetetu i tradiciji koja se zasniva na muškim bebama.