Povrće i voda
15

Kada i na koji način bebi treba početi davati čvrstu hranu

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
U prvoj godini života dijete će jesti od majčinog mlijeka i dohrane do čvrste hrane. Kao roditelju možda će vam biti teško odlučiti se kada bebi početi davati čvrstu hranu, no postoji nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da odlučite.

Ukoliko vaša beba ima od četiri do šest mjeseci, spremna je za čvrstu hranu. Većina pedijatara preporučuje da ipak sačekate da napuni šest mjeseci, no bilo kada u ova dva mjeseca da se odlučite za čvrstu hranu, nećete pogriješti, jer bebama u ovom periodu majčino mlijeko i dohrana jednostavno više nisu dovoljni.

Osim toga, beba u ovom periodu sama pokazuje znake spremnosti da uzima čvrstu hranu, zainteresirana je za ono što jedu drugi, žvaće i guta kada gleda druge kako jedu, stavlja stvari iz ruke direktno u usta i gladna je poslije dojenja.

Ukoliko vaša beba može držati glavu uspravno, to je važan znak koji govori da će moći gutati čvrstu hranu.

Kako početi hraniti dijete čvrstom hranom

Sada kada znate da je vaša beba spremna za čvrstu hranu, sigurno se pitate kako početi.

Kao i kod većine stvari, najbolje je da u početku obroci budu jednostavni. Počnite dodavanjem jednog čvrstog obroka dnevno u njihovu rutinu. Mnogi roditelji počinju obrokom neposredno prije spavanja, u nadi da će čvrsta hrana bebi pomoći da duže spava.

Možete početi i rižom. Nadalje, preporučuje se da probate bebi davati povrće. Ukoliko vaša beba prvo proba voće, kasnije će biti veoma teško da je naviknete na povrće. Svakog dana ponudite bebi novu namirnicu.

Osim toga, djetetu možete davati i vodu, posebno u ovim ljetnim danima. Za novorođenčad je najsigurnija flaširana voda.