{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


I kod muškaraca dolazi do promjene hormona kad im je partnerica trudna

16.12.2014. u 18:43
94
19
I kod muškaraca dolazi do promjene hormona kad im je partnerica trudna
94
I kod muškaraca dolazi do promjene hormona kad im je partnerica trudna
Kada očekuju prvo dijete muškarci nemaju jutarnje mučnine, ne povraćaju, nemaju natečene noge, ne znaju šta su to neprospavane noć zbog trudničkih tegoba. Naravno, sve to osjećaju njihove partnerice u čijim stomacima raste novi život. Ali, ako ste do sada vjerovali da muškarci nemaju uopće simptome trudnoće, vrijeme je da vas razuvjerimo.
Muškarci, odnosno njihovo tijelo i psiha, također proživljavaju određene promjene. Istraživači su otkrili da se u mjesecima dok čekaju bebu i određeni hormoni kod muškaraca mijenjaju i to kada postaju očevi prvi put.

Očinstvo donosi promjene kada su u pitanju dva ključna hormona. Naučnici kažu da količina testosterona i estradiola opada kod muškaraca koji očekuju svoje prvo dijete, piše American Journal of Human Biology.

Sve što se tiče trudnoće kod žena do sada je manje-više poznato, ali to da i muškarci osjećaju trudnoću je nešto novo i tek treba dodatno istraživati.

"Neka druga istraživanja su otkrila da se hormoni kod muškaraca mijenjaju kada postanu očevi, međutim naše istraživanje je otkrilo da se te promjene dešavaju i ranije, za vrijeme 'tranzicije' u očinstvo", kaže Robin Edelstein, istraživač sa Univerziteta u Michiganu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: