{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hemikalije koje se nalaze u kozmetici i namještaju mogu utjecati na razvoj mozga djece

Klix.ba
25.3.2018. u 20:56
9
58
Hemikalije koje se nalaze u kozmetici i namještaju mogu utjecati na razvoj mozga djece
9
Hemikalije koje se nalaze u kozmetici i namještaju mogu utjecati na razvoj mozga djece
Izloženost hemikalijama koje se koriste za izradu predmeta kao što su kozmetika, namještaj i plastika može se povezati s poremećajima razvoja mozga kod djece, upozorava istraživanje francuskog Nacionalnog centra za naučna istraživanja Univerziteta Paris-Sorbonne.
Istraživanje je otkrilo da brojne uobičajene hemikalije mogu ometati djelovanje hormona štitnjače koji su nepohodni za normalan razvoj mozga djece tokom trudnoće.

Povećanje hemijskih proizvoda dovelo je do širenja hemijske onečišćenosti okoliša, pokazalo je istraživanje, navodeći da hemikalije koje oštećuju štitnjaču predstavljaju stvarne rizike za razvoj i zdravlje djece.

Stručnjaci su pregledali objavljene dokaze o hemikalijama, kao što su pesticidi i hemikalije koje se koriste u proizvodnji lijekova, kozmetike, namještaja i plastike.

"Pregledali smo dokumentiranu izloženost trudnica i djece raznim mješavinama hemikalija koje oštećuju hormone štitnjače i vidjeli vjerodostojnu povezanost s povećanom pojavom neuroloških stanja, uključujući poremećaje poput autizma i hiperaktivnosti“" kazala je profesorica Barbara Demeneix.

Matični hormoni štitnjače su neophodni za razvoj mozga djece. Ranija istraživanja su pokazala da čak i umjereni poremećaj hormona može utjecati na kognitivni razvoj i povećati rizik od poremećaja razvoja mozga.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: