Zdrave navike
12

Djeca moraju biti izložena raznovrsnim namirnicama od najranijeg perioda života

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Uvrštavanje u bebin jelovnik raznovrsnog voća i povrća te drugih vrsta hrane na samom početku je ključ za bolji kvalitet ishrane kasnije tokom života, prenosi Health24.

Natjerati dijete da proba novu namirnicu može biti zaista težak zadatak za svakog roditelja. Jedini obećavajući način kako pravilno pristupiti djetetu jeste da ga što ranije izložite raznovrsnim ukusima i teksturama hrane.

Istraživači iz Brisbanea otkrili su da iskustva djeteta starosti od 14 mjeseci kada je riječ o hrani mogu utjecati na prehrambene navike koje će imati u dobi od tri godine. Uvođenje raznovrsnog voća i povrća i drugih vrsta hrane na samom početku je ključ za bolji kvalitet ishrane kasnije.

Za potrebe studije djeca su bila izložena ukusima 55 različitih namirnica. Istraživači su otkrili da uzimanje raznovrsnog povrća, voća i drugih namirnica u dobi od 14 mjeseci predviđa različitije prehrambene preferencije djeteta kasnije tokom života, veći unos hrane i manju nervozu kada su prehrambene navike u pitanju.

Pored majčinog mlijeka, bebe mogu početi da jedu čvrstu hranu već oko šestog mjeseca života. Kada dostignu ovu prekretnicu, roditeljima se savjetuje da se ne ustručavaju ponuditi široku paletu zdrave hrane u različitim teksturama svojoj bebi. Pitajte svog pedijatra za smjernice ako niste sigurni u najbolju hranu ili kako ju pripremiti.