Uzrokuje niz problema
5

Depresija tokom trudnoće može dovesti do anksioznosti i hiperaktivnosti djeteta

M. A.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Ukoliko je majka depresivna, njeni potomci mogu biti izloženi riziku od nastanka i razvoja hiperaktivnosti, agresivnosti i anksioznosti, pokazuje novo istraživanje.

Zanimljivo je da je depresija očeva djelovala na djecu samo ako je i majka također bila u depresiji, otkrili su istraživači.

"Depresija kod roditelja za vrijeme i nakon trudnoće ne utječe samo na osobu koja boluje od depresije, već ima dugoročan utjecaj i na dobrobit novorođenog djeteta. Čak i u slučajevima blage depresije, važno je da se simptomi identificiraju i da se roditeljima pruži podrška što je ranije moguće", kazala je istraživačica Johanna Pietikainen.

Depresija jednog roditelja također ugrožava i drugog roditelja. Simptomi depresije mogu početi tokom trudnoće i nastaviti se nakon djetetovog prvog rođendana, primijetili su istraživači.

"Važno je pratiti mentalno blagostanje oba roditelja tokom trudnoće i nakon rođenja djeteta. Ako jedan roditelj pokaže simptome depresije, tada treba ispitati i simptome drugog roditelja", izjavila je Pietikainen.

Dugotrajna depresija ukazivala je na to da se depresija pojavila prije trudnoće. Prethodno nastala depresija bila je ključni faktor rizika za umjerene ili jake simptome, rekli su autori studije.

Ostali faktori rizika za depresiju bili su nedostatak sna tokom trudnoće, stres, anksioznost i loše porodično okruženje, a ovi faktori rizika predviđali su depresiju i za majke i za očeve.

Otkrića su objavljena u CMAJ-u, piše Health24.