{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Banjalučanin Dražen Franta paljenjem drveta stvara umjetnička djela

31.7.2014. u 08:04
27
10
Banjalučanin Dražen Franta paljenjem drveta stvara umjetnička djela
27
Izrada umjetnina na drvetu uz pomoć pirografa zanimljiv je hobi kojim se Banjalučanin Dražen Franta bavi već nekoliko godina. Pirografija je umjetnost ukrašavanja drveta za koju postoji posebno konstruisan aparat sa žicom i potenciometrom za podešavanje temperature.
Dražen je prije otprilike šest godina počeo da se interesuje za ovu vrstu umjetnosti.

"Vidio sam kod jednog mog prijatelja da to radi, svidjelo mi se i posudio sam njegov pirograf. Kasnije sam kupio svoj i počeo sam da se bavim pirografijom. Na početku sam izrađivao karikature iz crtanih filmova, zatim neke objekte i onda su proizašli radovi ikonografije, razni natpisi i slično", priča nam Dražen

Ipak, on kaže da najviše uživa kada na daskama od lipe crta stare slike Banje Luke.

"Radim po narudžbi dosta, najviše pravim natpise iznad nekih imanja. Za svoju dušu najviše volim da slikam Banju Luku, stare slike grada, jer to me baš privlači. Slikam mostove, Šeher, tako da imam baš dosta slika stare Banje Luke“, dodaje Dražen.

Za ovu vrstu umjetnosti potrebno je imati talenat, ali i dosta strpljenja. Tako je ovaj Banjalučanin svoj mir pronašao u njegovoj radionici na vrhu kuće, koja je ukrašena drvetom i cvijećem.

"Da bi se bavio pirografijom trebaš imati talenat i dosta strpljenja, jer ukoliko jednom pogriješiš dok crtaš – popravke nema. Onda sve moraš šmirglati ponovo, ali s vremenom usavršiš ovu tehniku, tako da meni sada treba nekih šest do sedam sati za izradu jedne slike. Međutim, sve zavisi od vrste slike i od detalja. Imam sliku koju sam radio tri mjeseca, prvo napravim skicu, preslikam konture, onda preko toga palim“, navodi naš sagovornik.

Ova nesvakidašnja umjetnost sagorijevanja drveta poznata kao "pisanje vatrom", zahtijeva dosta vremena, jer se sve radi rukom, a svaku liniju je potrebno posebno iscrtati. Cijena Draženovih radova zavisi od veličine drveta, uloženog truda i kompleksnosti same slike, a najniža cijena je 30 KM.

Najviše voli da radi na lipi, jer na njoj radovi ljepše izgledaju, ali koristi i druge vrste drveta kao što su hrast i bukva. Radovi su mu unikatni, a materijal uvijek ručno šmirgla i priprema za sliku koju će raditi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: