lifestyle
171

Vera Džombić iz Čelinca zidovima udahnjuje život

Piše: M. Radanović
(Foto: Klix.ba)
Vera Džombić (32), po struci je građevinski tehničar, a od malih nogu pokazuje kreativnost i talent za crtanje. Još kao djevojčici zidovi su joj djelovali monotono, pa je odlučila da počne unositi malo vedrine crtajući po njima.

Građevinsku školu je upisala da bi ispoljila svoju kreativnost, jer u Banjoj Luci nije postojala škola dizajna ili primjenjene umjetnosti što je njoj trebalo. Nagrade za likovno stvaralaštvo dobijala je još dok je pohađala osnovnu školu.

"Crtam od malena, po svemu što mi dođe pod ruku. Još u osnovnoj školi sam dobila nekoliko nagrada za likovno stvaralaštvo. Na zidovima sam počela crtati kao i skoro svako dijete, već sa dvije godine. Kada su mi još kao djevojčici, zidovi djelovali monotono, odlučila sam im dati malo 'života', pa sam počela crtati voštanim bojicama koje se nisu mogle prekrečiti nego sam morala strugati zidove prije krečenja”, priča Vera za Klix.ba.

S obzirom da to nije bilo rješenje, Vera sada stvara umjetnička djela uz pomoć tonera za krečenje. Boje je lako nanijeti, a po potrebi ih je lako i prekrečiti. Vera je majka dvoje djece, te je upravo u njihovim sobama pravila svoje prve crteže na zidovima.

"Sada radim tonerima za krečenje. Boje se lako nanose, transparentne su i po potrebi se lako prekreče. Naravno, u početku sam radila u svojoj kući u dječijoj sobi, a to su uglavnom bili motivi iz crtića i bajki. Međutim, u dnevnoj i spavaćoj sobi volim crtati motive sa cvijećem i tribale koji ostavljaju dobar utisak i čine enterijer ljepšim", objašnjava naša sagovornica.

Vidjevši Verine radove ubrzo su komšije i prijatelji počeli tražiti da i njima ukrašava zidove unutar doma.

"Kada su vidjeli moje radove i kako zidovi izgledaju kada nešto nacrtam na njima, ubrzo su i moji najbliži poželjeli da im ukrasim zidove. Tako je interesovanje postajalo sve veće, a najviše ukrašavam zidove porodici i prijateljima, jer se za razliku od domova potpunih stranaca, kod njih osjećam prijatno i nema pritiska”, priča Vera.

Ona ističe da joj je velika želja da jednoga dana dobije veću zidnu površinu na javnom mjestu i da uradi mural koji bi bio obilježje kraja u kome se nalazi. Crteže nekada slika i po pet sati, u zavisnosti od toga koliko je zahtjevno ono što radi.

"Ja kad slikam po bilo čemu, a naročito po zidu, oslobađam emocije, pustim da me ruka vodi po raspoloženju. Nekad uradim crtež za sat vremena, a nekada mi treba četiri do pet sati, sve zavisi koliko je zahtjevan motiv. Najčešće sam poslije crtanja jako umorna kao pravi moler, ali i ispunjena srećom zbog krajnjeg vizuelnog doživljaja", zaključuje Vera za kraj razgovora.