{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kreativne Banjalučanke s ljubavlju izrađuju originalne rukotvorine

26.7.2014. u 21:47
71
38
Kreativne Banjalučanke s ljubavlju izrađuju originalne rukotvorine
71
Grupa Banjalučanki koje se bave izradom unikatnih radova, okupila se po prvi put u Banjoj Luci na sajmu kreativnih žena pod nazivom "Dragana’s garden“. Od 150. prijavljenih izlagača, samo njih 15 je dobilo priliku da svoje rukotvorine na ovom zajedničkom skupu predstavi građanima Banje Luke.
Jedna od njih je mlada apsolventica Tehnološkog fakulteta Sanja Hajek, koja ima neobičan hobi – izrađivanje lutkica od fimo mase.

"Svaka lutkica je unikatna, jer ih pravim ručno. Sve je počelo kada sam htjela sebi da napravim jednu malu lutku i to mi se svidjelo, ljudi su to primijetili i onda su počeli da traže da i njima pravim. Najviše se djeca obraduju kada im napravim neku lutkicu iz njihovog omiljenog crtanog filma ili neke bajke“, priča Sanja za Klix.ba

Ona dodaje da se uvijek trudi napraviti što raznovrsnije radove, a u prosjeku joj je potrebno otprilike sat do dva za neku kompikovaniju figuricu.

Njena sugrađanka koja je diplomirani psiholog Lejla Tulić, izrađuje stvari kao što su futrole za mobilne telefone, "roletne“ za oči, kozmetičke torbice, male novčanike i slične stvari koje olakšavaju život i čine ga praktičnijim.

"Uglavnom volim da koristim materijale koji su prirodni. Volim umjerene boje, ništa kičasto. Radim polako i skromno prezentujem ono što radim, još od djetinjstva uvijek nešto pravim, stvaram, tako da oduvijek sam voljela da izrađujem nešto“, kaže Lejla.

Osim toga, Lejla voli da pravi i male torbe u koje pakuje lavandu i slične mirisne biljke.

"U torbice pakujem mirisne biljke, a svrha toga je da ih okačite iznad kreveta da biste se opustili prije spavanja“, navodi naša sagovornica.

Ove kreativne Banjalučanke na svoj originalan način izrađuju ukrase kako za prostor, tako i za samu ženu.

Akademski slikar i keramičar Sonja Bikić, već dugo živi u Banjoj Luci, a inspiracija su joj trenutno popularni motivi kao što su sova i golub.

"Živim ovdje dugo i bavim se ovim preko 20. godina. Kada su u pitanju neke sitnije stvari koje izrađujem, to su uglavnom sitnice inspirisane motivima koji su trenutno u trendu“, priča Sonja za Klix.ba.

Banjalučanke inspiraciju za svoje radove traže u svemu što ih okružuje. To može da bude motiv neke životinje, Diznijevog junaka, ili je jednostavno pronalaze u godišnjim dobima i osjećanjima. Većina njih ispričala je da često kada počnu praviti nešto u toku samog rada odluče kako će taj predmet izgledati na kraju. Bez obzira na to da li neka od njih više voli marame, nakit, kutijice, futrole, ukrasne figure ili slične detalje za dom i vrt, jedno je sigurno – iza radova ovih žena kriju se dugogodišnji rad, talenat i stil, a svaka od njih je kreativna na svoj način.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: