Ono što piju npr. Nijemci ili Holanđani - tzv. kafa iz aparata sa papirnim filterima - je takva brljotina da te od nje može samo stomak zaboliti, ni nalik na kahvu
@kraftwerk Njemačka, kad koriste filtere sa pozlaćenom metalnom mrežicom, još i nema tako loš ukus ali je toliko slaba da stomak zaboli. A kad ide kroz papirni filter, toliko joj se zas.re ukus da liči na pseću pišaku (nisam je nikad probao, ali ne može biti gora od ovoga)
Austrijska "moka" se isto sprema u džezvi. Nije ni čudo, preuzeli su običaj od Osmanlija, a u slavnom bečkom hotelu "Sacher" se i dalje može dobiti prava turska kahva služena sa rahat lokumom
@kraftwerk Ja nisam na tu temu komentarisao, već koliko samo propuštanje kafe kroz PAPIRNI filtar (u odnosu na mašine gdje je samo filtar od pozlaćene metalne mrežice) kvari ukus kafe. Slično kao i kesice sa čajem naspram kad se čaj "u rinfuzi" prlije u čajniku ili samovaru i procjedi.
@kraftwerk Ne kontam, filter filtrira samo čestice mljevene kafe (toz), kafein ostaje rastopljen u kafi?! U espressu nema čestica nikako, ali dosta kofeina