Ovo je al bas "istraživanje američkih ekonomskih stručnjaka." Al neka zato i vecina Amerikanaca misle da su najbolji u svakom pogledu. Jestel' vi ikad bili tamo na jugu, bilo Alabama, Mississippi, pa da vidite. I St. Louis i 'okolina' isto. I Kansas, Texas, itd. I mnogi mali i srednji gradovi i predjeli i u tim bas 'bogatim' i uspjesnim drzavama na sjeveru. Samo provozaj se malo i provedi vremena tamo i uporedi sa zapadnom i sjevernom Evropom, netreba ti nikakva studija. Kao prvo, kaze "prosječni godišnji dohodak građana u SAD-u iznosi blizu 31.000 dolara."Ne kaze jeli 'mean' ili 'median' prosjek, posto to moze znaciti da par ljudi imaju po 5 ili 50 miliona, ili par milijardera cak, i onda 90% ostalih mogu onda imati po 20,000 ili manje, itd. Mislim kuzite, zato je prosjecni tzv. GDP glupo i nerealno mjerilo, posto milijarderi i milioneri 'kvare prosjek' i stvarnu sliku i situaciju drustva. Mozes imati milione sirotinje i par miliardera i 1000 milionera i imas 'najbolji' GDP.
Onda isto tako ostali troskovi, u Evropi je zdravstvo dzabe, u tim zemljama Svedska i Njemacka itd, a u Americi i ako imas osiguranje ubise te i 'deductable' i jos moras uvijek nekih barem 20% 'doplatiti ako he neka veca operacija, tretman, ostajak u bolnici, i to ti dodje hiljade i hiljade, i vise zavisi. A samo osiguranje i premije isto tako ceti biti par hiljada godisnje. Isto sa autima, moras svugdje autom, gorivo, itd. Nema gradskog prevoza osim u NY i par takvih gradova, al i tamo nije ko NY. Onda obrazovanje u SVE i GER isto haman dzaba, skolovanje dzaba ako imas ocjene a ostale troskove mozes kredit uzeti i tek ga otplacujes kad dobijes posao, par % od plate. A u Americi preko 1 trilion sad studentski dug, i svak ima prosjek 30-40,000 ili vise puno za 'dalje' i vise skolovanje dugova, i moras placati odma posao ili ne po par stotina mjesecno. Onda isto ti Evropljani imaju 4-5 sedmica placenog odmora godisnje, a u USA jedva mozes 2 sedmice i to neplacenog pretezno. Itd, itd.
Pardon pise se 'deductible' ovo za osiguranje, sto ti odbiju u startu. Mala greska u spelovanju. I mozda ovi statisticki termini nisu bas oni pravi i precizni, slab sam tu, al me kuzite sta hocu reci, kako god se ti pojmovi zvali.
Prikaži sve komentare (130)