U Svedsku mozete bez problema doci ako ovdje nadjete posao. To je istina. PROBLEM: Za vecinu poslova gdje se trazi akademsko obrazovanje uslov je da znas svedski. Ima tu malo izuzetaka. Licno koristim engleski 90% vremena ali je znanje svedskog obavezno. Kada se radi o tome ”dobiti papire zbog posla u Svedskoj” podrazumijeva se da svedski znas od prvog dana. Nece te niko zaposliti i cekati godinu dok jezik naucis. Uostalom nemas tu godinu od cega zivjeti i zato i ne bi dobio papire na ovaj nacin. Instruktori vožnje, komercijalisti, ljekari, nastavnici i učitelji u osnovnim školama, pedagozi za osobe sa posebnim potrebama, psiholozi, medicinsko osoblje itd. su zanimanja za koja vam treba svedska diploma. Ne mozete dobiti posao jer je nemate a niko vas nece zaposliti i davati vam platu godinu-dvije dok vam jezik nek krene. Necete dobiti ni neki fizicki posao bez znanja jezika. ZA SVE POSLOVE KONKURENCIJA SU VAM SVI DOSELJENICI BEZ POSLA I SVI NEZAPOSLENI GRADJANI EU.
U Svedskoj ima doseljenika sa svim ovim kvalifikacijama ali su mnogi nezaposleni. Jedan problem je jezik drugi da je strancima teze dobiti posao. To je cinjenica ali onaj ko se trudi i uspije. Naravno ne treba zaboraviti ni lijencine koje nece da rade. Ove navedene plate su vam prije poreza, smanjite ih za 31%. Naravno u Svedskoj se dobro zivi, bar dok ste zdravi i imate posao. Nema razloga za kukanje ali se necete obogatiti.
Postoje dva nacina da dodjete u Svedsku: A) Brak sa osobom koja ima papire u Svedskoj. B) Da vas zaposli neko ko ima firmu u Svedskoj i da na taj nacin dobijete papire. Taj neko je vas brat, sestra, rodjak ili slicno i zaposljava vas jer hoce da vam pomogne. U otvorenoj konkurenciji na trzistu rada nemate sanse osim ako imate akademsko obrazovanje i pripadate vrhu svjetskog vrha u vasoj struci – ili ste u snu usnili lijek za SIDU ili nesto slicno.
Prikaži sve komentare (135)