“Mora se priznati da postoje dvojni standardi u svim sferama kada su u pitanju muslimani. Očekujem da država promjeni odnos prema muslimanima u Srbiji. Kako prema onima u Preševskoj dolini, Beogradu, Vojvodini, centralnoj Srbiji, tako i prema ovima u Sandžaku”, poručio je Dudić. ----------- Klasicna balijska posla. Sto Dudlaric ne kaze jasno STA MU FALI i STAGA TO U SRBIJI TISTI(osima naravno da nije vise pod Otomanima)
@rz-brzotrz Nametanje himne.Himna je ispisana na slikama Muslimana u Pasosima(putivnica) da ti ne nabrajam vise,jer mogu do sutra pisati.
Balija je rijec grckog porijekla (??????) a oznacavala je mitskog i besmrtnog Ahilovog konja,Balija. Turci su preuzeli rec iz grckog jezika, a sa prodorom na Balkan, tako su nazivali stanovništvo planinskih krajeva koje se bavilo stocarstvom i pcelarstvom i bilo znatno siromašnije od ostatka društva, koje se vecinom bavilo poljoprivredom. U Turskom jeziku rijec BAL znaci med,pa je izraz BALIJA upotrebljavan kao naziv za pcelare odnosno ljude koji su se bavili proizvodnjom meda.Jer je prostor Balkana bio poznat po pcelama i pcelinjim proizvodima pa su ga turci nazivali zemljom krvi i meda, od dvije rijeci iz turskog jezika, a to su bal - što znaci med i kan - što oznacava rec krv (zbog ucestalih ratova).
Prikaži sve komentare (327)