Regija
26

Muamer Zukorlić: Pravim korak unazad, sada će svima biti lakše

Anadolija
Muftija Zukorlić (Feđa Krvavac/Klix.ba)
Muftija Zukorlić (Feđa Krvavac/Klix.ba)
Nakon što je izabran za novog predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, što je, ujedno, i funkcija glavnog muftije u toj zemlji, dr. Mevlud Dudić (47) je držao govor u kojem je kazao da amanet (dužnost) koji preuzima nije lahak i da njegov uspjeh zavisi od svih članova Mešihata.

Dudić, inače dugogodišnji prijatelj i saradnik Muamera ef. Zukorlića, od kojeg je i preuzeo navedenu dužnost, kazao je da funkciju predsjednika Mešihata preuzima nakon što je 20 godina obavljao razne družnosti poput direktora medrese, dekana Fakulteta za islamske studije i rektora Internacionalnog univerziteta.

Prema riječima Dudića, funkcija na koju je izabran preuzima od muftija Zukorlića kome je bila želja da se ne kandiduje na ovim izborima za čelnika Mešihata, jer želi da se kao sandžački muftija više posveti ovom ''muftijstvu i nacionalnim projektima''.

“Za 20 godina konstituisanja Islamske zajednice u Srbiji, muftija Zukorlić je podigao zajednicu iz pepela, vratio dostojanstvo imamima, alimima, muderrisima, hatibima, mualimmima i mualimmama na status u društvu koji on i zahtjeva”, rekao je Dudić, istakavši da je Zukorlić vratio muslimane islamu i oslobodio ih strahova kada je to bilo najteže.

Nadalje, Dudić je rekao i da je dosadašnji predsjednik Mešihata pomjerio granicu u civilizacijskom, kulturolškom obrazovnom, nacionalnom i svakom drugom pogledu.

On je u naglasio da je Zukorlić bio i ostao ''lider, autoritet, ponos i svjetiljka Bošnjaka''.

Govoreći o svom izboru za prvog čovjeka Islamske zajednice u Srbiji Dudić je dodao da je pred njim predstoji puno projekata.

Novoizabrani predstavnik jedne od dvije islamskih zajednica koje djeluju u Srbiji je rekao da je danas mubarek (sveti) dan, te pozvao članova Islamske zajednice Srbije (IZS) koje predvodi Adem ef. Zilkić da se vrate pod okrilje Islamske zajednice u Srbiji (IZuS).

Dudić je izrazio očekivanje da ih, kako je rekao, ova država (Srbija) prihvati sa pravima i obavezama kao i sve ostale narode na njenoj teritoriji.

“Mora se priznati da postoje dvojni standardi u svim sferama kada su u pitanju muslimani. Očekujem da država promjeni odnos prema muslimanima u Srbiji. Kako prema onima u Preševskoj dolini, Beogradu, Vojvodini, centralnoj Srbiji, tako i prema ovima u Sandžaku”, poručio je Dudić.

Izrazio je uvjerenje da će doći do normalizacije odnosa između predstavnika islama i države i da muslimani u Srbiji očekuju ravnopravan tretman kao i hrišćani.

Kako je istakao, adresa za razgovor sa predstavnicima muslimana je Mešihat IZ u Ssrbiji sa sjedištem u Novom Pazaru.

Dudić je poručio Srpskoj pravoslavnoj crkvi, kao većinskoj, da prva treba napraviti iskorak, kako je rekao, izići iz svoje začahurenosti, kako bi se razgovaralo na ravnopravno.

“Mi jesmo različiti na ovim prostorima, ali je mnogo zajedničkih stvari od onih koje nas razdvajaju. Mudrost Stvoritelja je u tome što nas je stvorio i podijelio u različite narode kako bi se natjecali u činjenju dobrih djela”, podvukao je Dudić, citirajući riječi poslanika Muhameda a. s. da je najbolji onaj čovjek koji koristi drugima, a najlošiji onaj koji šteti drugima.

Dudić je obećao da će učuniti sve da povjereni amanet nosi u duhu Božjeg zadovoljstva čineći hizmet (službu) islamu i muslimanima.

“Hizmet islamu i muslimanima ne može biti na štetu onima koji to nisu”, poručio je Dudić i dodao da će “hitmet muslimanima” činiti zajedno sa sandžačkim i preševskim muftijma, muderisima, uposlenicima i vjernicima Islamske zajednice.

U tom duhu će, kako je još rekao, nastaviti jačati duhovnu vertikalu sa Sarajevo i Rijasetom Islamske zajednice u BiH i reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem.

- Beogradu i Ankari nije bilo lahko sa mnom -

Doskorašnji glavni muftija IZ u Srbiji Muamer ef. Zukorlić je rekao da se današnjom promjenom na čelu IZ pokazuje ''kvalitet i vitalnost islama''.

On je rekao da islam daje mogućnost da se prate savremeni izazovi i daju adekvatni odgovori, te da će današnja volja onih koji su učestvovali izborima dati svježinu u razvoju Islamske zajednice.

Zukorlić je rekao da je jedan od ideala u organizovanju i vođenju Islamske zajednice u Srbiji bio da dočeka dan kada će moći svjedočiti zrelosti Zajednice u sandžaku i Srbiji ''koja će imati tim ljudi i gdje neće biti najvažnije ko je na njenom čelu''.

“Koga god izaberemo Islamska zajednica će jaka moći nastaviti svojim putem. Potpuno sretan i radostan mogu konstatovati i svjedočiti ovaj stepen razvoja Islamske zajednice”, rekao je Zukorlić, izrazivši čvrsto vjerovanje da je izbor njegovog saradnika i prijatelja Dudića pravi izbor.

Zukorlić je rekao da ne postoji zajednica, tim, a u njegovom slučaju ni pojedinac, koji je preživio više udara i da je poslije svih tih udara ostao jači, svježiji i odlučniji.

“Ovim činom danas pokazujemo da bajrak istine, bajrak vjere, bajrak morala, bajrak slobode nije ekskluzivno pravo, pogotovo ne privatno pravo niti jednog pojedinca pa makar to bili pojedinci za koje mnogi misle da treba da budu vječiti simboli jedne borbe! Ne nipošto”, rekao je Zukorlić iznoseći stav da smatra da su sve pozicije u IZ jednako časne i jednako važne.

Zukorić je rekao da će njegov potez neko razumjeti kao korak unazad, blago povlačenje, a neko kao zalet.

“Moj korak unazad se ne može razumjeti kao korak nazad od istine, od slobode, korak nazad od ideala. Nastavićemo zajedno istim putem našu borbu prema istim ciljevima. Isto tako, znam da ni Beogradu nije bilo lako sa mnom pa se nadam da će i oni malo odahnuti. Bez obzira što nisu sigurni zašto li muftija pravi korak nazad”, podvukao je sada sandžački muftija Muamer Zukorlić.

On je ovom prilikom pozvao Beograd da ovu psihološku priliku predaha iskoristi i otvori novu stranicu odnosa prema muslimanima općenito u Srbiji, a prema Bošnjacima posebno.

“Evo trenutka da se sačuvaju sujete, da ne padne kruna s glave. Evo trenutka kada se prilično rasterećeno može otvoriti jedna nova stranica”, rekao je Zukorlić.

On je za novoizabranog predsjednika Mešihata Mevluda Dudića rekao da je učestvovao u mirovnim vijećima, da ima blagi pristup prema ljudima i da ga vole oni koji njega ne vole. Predložio je Islamskoj zajednici da iskoristi tu priliku.

“Dovoljno smo imali oštru retoriku, čak mislim da nam više ne treba oštra retorika iz razloga što je ona okončala svoju misiju. Kada se izvrši diferencijacija istine i neistine onda više nije potrebna oštrica. Mi smo okončali tu fazu, bez obzira što imamo još problema”, zaključio je Zukorlić, poručivši da ''ni Ankari nije bilo lahko sa njim''.

Dr. Dudić je izabran na petogodišnji mandat uvjerljivom većinom na izborima u Novom Pazaru. Izabralo ga je Izborno tijelo koje čine članovi Sabora, muftije, glavni imami, rukovodioci i muderizi vjersko-prosvjetnih ustanova Islamske zajednice, saopćeno je na Internet stranici Mešihata. Članovi Izbornog tijela glasali su između dr. Mevlud ef. Dudića i dr. Enver ef. Gicića. Dr. Dudić je dobio 63 glasa, dr. Gicić osam, a jedan listić je bio nevažeći.