Sta vi ocekujete od najgoreg muslimana, kada nase vrhovne vodje cestitaju njima lazne praznike i podrzvaju ih u tome? Da nas Allah subhane wa ta`alla uputi amin
"Kada pozdravom pozdravljeni budete, ljepšim od njega otpozdravite ili ga uzvratite, jer će Allah za sve obračun tražiti." (el-Nisa', 86.) Najbolji musliman je onaj koji ima najljepsi ahlak. U danasnje vrijeme, kad smo u svakodnevnom zivotu upuceni jedni na druge, ispada nekako neandertalski, kad ti neko cestita bajram ili ti dodje na iftar kad ga pozoves, i sve to super, a ti se onda zgrozis nad njegovim praznikom. Meni licno to djeluje nekako nekulturno i osjecam se pomalo inferiorno u odnosu na pripadnika druge vjere koji meni cestita moje praznike, a ja ga izbjegavam ili mu pokusavam objasniti "kako ja ne smijem njemu da cestitam" i uvijek imam taj neki gorak osjecaj u ustima pa mi se ni malo ne cinim kulturniji nit plemenitiji od njega, a sto bih u stvari trebao teziti da budem. Niko ovdje ne govori da musliman ttreba da njemu od srca odobrava njegovo iskrivljeno vjerovanje, nit "da ga podrzava u tome". Ovdje se samo radi o kurtoaziji i iskazivanju postovanja.
I misljenja sam da ce svako pristupiti dijalogu na bilo koju temu sa osobom lijepog ahlaka i ako sugovorniku pokazes da ga postujes kao covjeka. To sto on vjeruje u nesto sto mi smatramo pogresnim, to je njegov problem. Ja licno mislim da reci "sretan ti praznik" ili nesto slicno tome sto ukazuje na iskazivanje nekog postovanja prema toj osobi licno, a ne prema "zabludi", nema zapreke po šerijatu, a Allah najbolje zna. I da podvucem, ne radi se ni o kakvoj podršci zablude niti o ucestvovanju u proslavama na nacin na koji oni u tome ucestvuju, raduju se i iščekuju taj dan.... Ulema se razisla po pitanju cestitianja, pa se ne nadam ni da cemo se mi sloziti na ovu temu, :)
Prikaži sve komentare (79)