BiH
0

Božićni prijem kod kardinala Puljića: Pravedno društvo se ne gradi na mržnji i isključivosti

Anadolija
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Svećeničkom domu Vrhbosanske nadpiskupije u Sarajevu danas je upriličen tradicionalni božićni prijem nadbiskupa vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića.

U svom obraćanju prisutnima, kardinal Puljić je kazao kako je Međureligijsko vijeće ovu godinu proglasilo godinom porodice, te pozvao sve odgovorne i domaće svjetske čelnike da učine sve da se porodica sačuva kao gnijezdo prihvatanja života, odgoja, ljudskosti, morala i svih temelja vrijednosti u životu.

"Volio bih da sve strukture društva napokon počnu čovjeka vrednovati i graditi društvo po mjeri čovjeka. Neka se prestane govoriti o ljudskim pravima, jer je to Bogom dano, a mi moramo osigurati uvjete da se ta prava ostvaruju. Drugo je građansko pravo, koje ima uporište u pravednim zakonima, koje treba zajednički donositi i provoditi, kako bi svaki čovjek doživio mogućnost živjeti svoje dostojanstvo i prava", naglasio je Puljić.

Izrazivši zabrinutost nabojem mržnje koja tinja na brojnim nivoima, Puljić je poručio kako se na mržnji i isključivosti ne gradi pravedno društvo, povjerenje i međusobno pomirenje.

"Unatoč svim tim stvarnostima, kao domaćin vam želim dobrodošlicu. Katolicima još jednom želim čestit Božić. Dok vam želim sretnu Novu godinu, želim više mira, više pravde i jednakosti, kao i više pameti i sloge u saradnji i stvaranju boljeg sutra", istakao je Puljić.

Prijemu su prisustvovali predstavnici drugih vjerskih zajednica u BiH, brojni predstavnici vlasti, poput predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije, ministra sigurnosti Fahrudina Radončića, ministra za ljudska prava i izbjeglice Damira Ljubića, predsjednika FBiH Živka Budimira, premijera FBiH Nermina Nikšića te predstavnici javnog i kulturnog života u BiH, kao i članovi diplomatskog kora u BiH.