Jasno je da americka javnost ne zeli finansirati novi rat,a sankcije ne odgovaraju nikome. Rezultat je bio ocekivan i ni malo iznenadjujuci.
@toni.simon.792 Američki narod nije želio ni rat u Vijetnamu, koji je bio čista demonstracija Lindona Džonsona, kako Kubancima, tako i Sovjetima, da SAD ima kapacitet za vojnu intervenciju, a plodno tlo su našli u Vijetnamu, kako rekoh, uprkos protestima američkih građana. Da skratimo, Iran je "veliki zalogaj", koji je apsolvirao dotrinu modernog ratovanja SAD na primjerima Afganistana i Iraka, kao i Sirije, što bi u slučaju vojne intervencije skupo koštalo SAD, pogotovo uzevši u obzir nedavni jedva izbjegnuti bankrot SAD..
Pa eto,u zadnjoj recenici si samo potvrdio to sto sam napisao:) Sto se tice javnosti,ona nije bitna sve dok se to ne odrazava na unutrasnjepolitickom planu. Zbog toga je i zavrsen rat u Vijetnamu,a ne zbog toga sto se narod nije slagao s ratom "tamo negdje." Rat je posao i to skup posao,a ameri su tu osjetljivi.Koliko to kosta ? to je pitanje za sve vlade u USA,a kostanje znaci u stvari pobjedu ili poraz na izborima. S druge strane ameri nista ne bi dobili ratom s Iranom osim jos neprijatelja,a kao prakticni ljudi donijeli su prakticnu odluku.
Prikaži sve komentare (21)