Moram preformulisati moje pitanje od jutros! Vidim da na portalu ima puno experata za islam,arhitekturu itd. Zasto se ne grade ( ako vec ima para za njih) dzamije bez minareta? lakse bi se uklopile,funkcija bi bila ista ,a bilo bi jeftinije i modernije.
Zato što je munara jedan od osnovnih, distinktivnih sastavnih elemenata džamije. Njena svrha je da se sa nje uči ezan kako bi se što dalje čuo, pored značajnog simboličkog karaktera. Džamija bez munare nije džamija. Ne kontam tezu "lakše bi se uklopile", misliš stopile bi se pa se ne bi ni razlikovale od okolnih objekata. Funkcija sa munarom i bez munare nije baš ista, što na početku obrazložih. A ovo "bile bi modernije"... ama baš ne kontam :)
Postoji nesto sto se zove tradicija. Ukras za oko, detalji prepoznatljivosti. Zasto krscani ne prave crkve bez zvona ili onih njihovih kupola, krstova I slicnog, sta ce im kad svak ima sat, a crkve bi bile sasvim funkcionalne I bez toga? Zasto ne pitas politicare kada grade svoje kule I zgrade, sto ne stavljaju ovo ili ono? Zasto kafane imaju onoliko osvjetljenje, kad bi bile funkcionalne I bez toga? Zasto silni bilbordi po gradu, kada bi grad bio funkcionalan I bez njih? Ako vec gledamo ekonomicnost, zasto onda pusite I novac bacate u dim, zasto pijete alcohol I time pravite stetu sebi, drugima, svojim familijama? Zasto bacate tolike novce na markiranu odjecu, kad imate funkcionalnu po pet puta manjoj cijeni, zasto svjesno bacate novac na kladionice, kockanje, kurve i ostalo? Ali boli vas briga za ekonomijom i racionalnim trosenjem sredstava, vama je samo trn u oku dzamija.
Prikaži sve komentare (109)