Ne tražite uzrok u posljedici, korijen uzroka je u samom Zakonu o radu, koji ne smije revidirati niti jedna politička opcija, inače nema novca za narednu izbornu kampanju od strane lobija poslodavaca! 1.Ugovor na određeno vrijeme zaposleniku stvara osjećaj manje vrijednosti i unosi stres, kao i pitanje hoće li mi Bože moj produžiti ugovor o radu i na koliko mjeseci, te hoće li mi nakon 2. godine rada na određeno vrijeme dati ugovor na neodređeno vrijeme ili ipak slijedi otkaz ugovora o radu!? 2.Žene koje su zaposlene odgađaju trudnoću upravo te dvije godine rada na određeno vrijeme, jer postoji bojazan ukoliko odu na trudničko odsustvo a zaposlene su na određeno vrijeme, postoji realna mogučnost da kada se vrate sa istog da će dobiti otkaz ugovora o radu kao tehnološki višak. 3.Također rad na određeno vrijeme (2. godine prije eventualnog ugovora na neodređeno vrijeme) ima implikacije i na otpremnine usljed okaza ugovora o radu kao posljedica tehnološkog viška. Ugovor o radu na određeno vrijeme je rak rana našeg društva!
Imali smo slican sistem sigurnosti 40 godina. Rezultat je da ljudi nisu radili nego "raduckali", nesto kao hobi izmedju kafane i rada na crno. Sjecam se primjera za Zenicu: Nijemcima je trebalo 2 sata ,a nasima 8 sati za 1 T celika! Uz istu tehnologiju naravno. Niko tada nije znao zasto?
@toni.simon.792 Evo sada imamo u oblasti Zakona o radu apsolutizam poslodavaca (dominantno privatni sektor), po tvome rezoniranju, znači napredovali smo, pa nam "bijela kuga" puše za vratom svako malo.. Statistički gledajući, sa indeksom nataliteta ispod 1,6, proces nestajanja nacije je ireverzibilan..
Prikaži sve komentare (164)