{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH ima najmanji broj djece po ženskoj osobi na svijetu

8.10.2013. u 08:06
5
164
BiH ima najmanji broj djece po ženskoj osobi na svijetu
5
BiH ima najmanji broj djece po ženskoj osobi na svijetu
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Bosna i Hercegovina ponovo je među zemljama koje se baš ne mogu pohvaliti statistikom i demografijom. Ovaj put izvještaj francuskog Instituta demografskih studija (INED) svrstao je našu zemlju među ekstremne slučajeve kada je riječ o broju djece po jednoj ženi.
U iscrpnoj studiji za 2013. godinu, iz INED-a predviđaju da će do kraja stoljeća na planeti biti od 10 do 11 milijardi stanovnika, dok će Indija do 2050. godine preuzeti prvo mjesto kada je riječ o broju stanovnika. Trenutno, Kina je najnaseljenija zemlja svijeta sa 1,3 milijarde stanovnika, dok u Indiji živi 1,2 milijarde ljudi.

Prema ovom izvještaju, u BiH je u 2013. godini bilo 3,8 miliona stanovnika. Broj novorođenih osoba manji je od broja umrlih, a to je činjenica koja nije nimalo pohvalna.

Zbog ovoga i još nekih drugih faktora, iz francuskog Instituta demografskih studija predviđaju da će 2050. godine u našoj zemlji živjeti 3,3 miliona stanovnika.

Na 1.000 novorođenih beba, pet ih umre. Međutim, ono po čemu smo, uz Andoru, jedinstveni u svijetu je broj djece po ženskoj osobi, koji iznosi tek 1,2.Poređenja radi, u Hrvatskoj i Sloveniji ova brojka iznosi 1,5, a u Srbiji 1,4. Prosjek u zemljama Evropske unije iznosi 1,6 djece po ženskoj osobi.

Zbog toga će Evropa biti jedini kontinent na svijetu čiji će se broj stanovnika do 2050. smanjiti sa sadašnjih 740 na predviđenih 726 miliona.

U svijetu najveći broje djece po ženskoj osobi ima Niger i on iznosi nevjerovatnih 7,6.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: