Stećci su najrelevantniji dokaz povijesti ovih zemalja, ako izuzmemo dokumente razasute po muzejima diljem svijeta, a najmanje tamo gdje pripadaju. Na stećcima pokojnika piše humske zemlje sin, Zahumlja, Bosne, Vrhbosne. Dolaskom Osmanlija, humskoj zemlji nadjenuše ime Hercegovina i tako ostade još od 15. stoljeća. Stećci su ostavština katolika, pravoslavaca i krstjana ilitiga bogumila. Dakle svi smo mi ili Hercegovci ili Bosanci (Bošnjani), neovisno o vjeri.
@MikeLitoris Svako nazivanje sebe Hrvatima ili Srbima ako doista nisi iz Hrvatske ili Srbije je plod propagande i očajni potez u borbi za egzistencijom, a svako nazivanje hercegovaca bosancima je neo-fašizam.
Po Herceg Stjepanu je Hercegovina dobila naziv.Ovaj veliki plemic , posjedovao je tu teritoriju. Inace, on je bio rodjen u istocnoj Bosni, u blizini Gorazda i bio je otac zadnje Bosanske kraljice Katarine.Biti Bosanac i biti Hercegovac , nije u suprotnosti. Kao npr. Biti Hrvat i biti Dalmatinac, ili biti Srbijanac i biti Sumadinac.
Prikaži sve komentare (104)