Podrška RH bh. hrvatima
4

Plenković sa Čovićem u Posavini: Na Hrvatima počiva budućnost BiH

A. D.
U kongresnoj dvorani franjevačkog samostana u Tolisi (Posavina) u organizaciji podršci RH za provedbu kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Dužnosnike Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH predvodio je Dragan Čović, a svečanosti je priustvovao i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sa ministrima.

Čović je kazao je kako je Hrvatska puno učinila s ovom podrškom.

"Mnogo više od toga Vlada RH daje potporu svima nama u BiH, hrvatskom narodu u BiH i s te strane jedno veliko hvala, tebi dragi Andrej, svim tvojim suradnicima, svim saborskim zastupnicima pa i onima koji nas predstavljaju na jedan poseban način. Duboko vjerujem da ćemo mi prepoznati način da pošaljemo poruku svima da kao narod na kojemu počiva budućnost BiH, narod koji se još uvijek bori za svoju ravnopravnost, svoje mjesto kao konstitutivni narod, narod kojeg ne predstavljaju legitimni predstavnici na svim razinama vlasti, ali narod koji predvodi naš euroatlanski put i sve ono što je dobro danas u BiH“, poručio je Čović na svečanosti.

Plenković je kazao da je ovo "lijepo okupljanje Hrvata u BiH i dobra prigoda za sinergiju hrvatskog naroda u BiH".

"Došli smo ovdje s poštovanjem prema BiH, vođeni s željom da unaprijeđujemo naše odnose na što kvalitetniji način, da rješavamo otvorena pitanja, da kroz podršku cijeloj BiH vodimo računa o Hrvatima kao najmalobrojnijem, ali kako je rekao Dragan, važnog za sadašnjost, naravno, prošlost ali još više i evropsku budućnost BiH. Evo upravo za vrijeme njegove dužnosti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH je ona podnijela zahtjev za članstvo u EU uz snažnu podršku diplomatije BiH, ali i RH kao članice Unije. Taj proces kontinuirano traje i mi ćemo se zalagati da ide na dobrobit cijele zemlje ali istodobno i osnaži ravnopravnost i položaj hrvatskog naroda", rekao je Plenković.