Nego gdje mi je Bajo moj strasni, kazu karamani najopakija hajducija je bila na potezu od Vranduka pa do Lasve, kad god karamani voze nesto il Bajo Mlecanin Ugovorno Obavezani hodi ovuda ovi mu nasi opeku prodaju. Nego gdje mi je Bajo moj strasni, kazu karamani najopakija hajducija je bila na potezu od Vranduka pa do Lasve, kad god karamani voze nesto il Bajo Mlecanin Ugovorno Obavezani ovi mu nasi opeku prodaju.
Zalili se kukakli dzaba nagradno otimanje im je bilo kad god naidju Brodom preko Bosne pa do Vranduka. Pa udje to hajdustvo u genetiku ovdasnjeg naroda valjda ko cetnistvo kod komsija, pa je kasnije u moderna vremena, plivalo po Bosni dosta "imena" na Zveydinim gostovanjima il su kupovali cigle. A imali smo kvart tu je bila rampa za otimanje mi ga zvali Bronks, nasi stari Koreja ima sve kaze. Tu su djikani skidali lancice, satove, nerijetko i odjecu.
E sad legenda kaze da je na tom potezu i u Bajino doba bila rampa, koju je on zaobilazio u sirokom luku i da je na njoj pisalo veeelikim slovima BAJO MAĆEHO MLEČANSKA i kesa kozna od veprovine sa 30 zutih dukata visila sa rampe. Harambase mu glavu ucjenile na par cupova tuskog zlata sto otese od karamana kod Vranduka. Kad je umro osnovali hajducku jedinicu samo za sapisavanje njegovog groba. Legenda kaze nemojte mi vjerovat.
Prikaži sve komentare (137)