U RS se polahko razvijaju plutokratija i kleptokratija. Ustoličeni oligarsi su već ovladali svim društvenim resursima i procesima. To je već sada oligarhija po modelu u Rusiji. Uskoro će svaka firma i svaka trafika morati da plaćaju reket, a svi zaposleni u administraciji i sudstvu će morati biti korumpirani.
U FBiH je suprotan proces. Tamo je zbog teritorijalne organizacije teško ostati na vlasti. Pluralizam jednostavno može maknuti svaku vlast, zato je teško kontrolisati sve društvene procese - vlast je više primorana na saradnju i rad. Regionalna liberalizacija otežava formiranje oligarhije zbog sistemske odvojenosti kantona. Privredni akteri mogu bolje poslovati i imaju bolju sigurnost.
Država BiH će zbog ovih dijametralno suprotstavljenih procesa i dalje biti nefunkcionalna. Potrebne reforme će se teško ili neće nikako usvajati. Blokada države će uglavnom imati teške posljedice po RS, jer taj entitet nema potrebne resurse da se odupre političkim i ekonomskim krizama nastalim tim blokadama. FBiH će i dalje funkcionisati sa stabilnim privrednim rastom (dosta jača industrija, banke, glavni grad...). Sve će se završiti tako da će FBiH akvizirati i preuzeti RS.
Prikaži sve komentare (301)