kažete da je Daytonom ova zemlja ustanovljena kao složenica tri konstitutivna naroda, Bošnjaka, Hrvata i Srba, kada svi znamo da to uopće nije tačno. Znate li kako znam? Jer u Ustavu BiH, u toj sada već čuvenoj alineji 10, preambule Ustava BiH piše:Osnovna načela usaglašena u Ženevi 8. 9. 1995. godine i u Njujorku 26. 9. 1995. godine, Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstituentni narodi (u zajednici s Ostalima), i građani Bosne i Hercegovine ovim utvrđuju Ustav BiH
...Jako je vidljivo, da u tom slučaju Bosna i Hercegovina ima 5 (pet) ustavotvornih elemenata: Bošnjake, Hrvate, Srbe, Ostale i građane BiH. Ona je u Daytonu zamišljena kao balans između etničkog i građanskog koncepta. Zašto onda svima lažete da je ovo zemlja tri konstitutivna naroda koji trebaju imati viši stepen prava, kada Bosna i Hercegovina po Daytonu to nije?
...u službenoj verziji Ustava BiH, onoj na engleskom jeziku piše termin »contituent people« ili konstituentni narodi, što u latinskom korijenu, ali i u pravnom značenju, znači nešto potpuno drugo od vašeg, manipulativnog pojma »konstitutivni« što je termin, koji znači nešto sasvim drugo od onoga što želite, koji se, u osim u sovjetskim totalitarnim režimima, ne koristi u pravnoj terminologiji.
Prikaži sve komentare (47)