{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tadić: BiH nije uvela sankcije Rusiji i tako će biti i ubuduće

F
FENA
23.4.2018. u 18:26
10
47
Tadić: BiH nije uvela sankcije Rusiji i tako će biti i ubuduće
10
Tadić: BiH nije uvela sankcije Rusiji i tako će biti i ubuduće
Foto: K. S./Klix.ba
Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadić izjavio je danas u Sarajevu da Bosna i Hercegovine nije uvela nikakve sankcije Rusiji i da će tako biti i ubuduće.
Nakon obraćanja predsjednice Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentine Matviyenko delegatima Doma naroda PSBiH, na zajedničkoj pres-konferenciji Tadić je rekao da je stav BiH da međunarodne probleme treba rješavati u skladu s pravilima međunarodnog prava i poretka, a sve ostalo nije dobra alternativa.

Dodao je da je tokom razgovora koje je Matviyenko održala danas u Sarajevu sa članovima kolegija Predstavničkog i Doma naroda PSBiH konstatovano da postoji obostrani interes za još čvršće i bolje odnose, kako parlamenata tako i zemalja, posebno na multilateralnim i bilateralnim planovima koji omogućavaju svim našim predstavnicima da sarađuju na dobrobit obje zemlje.

"Tome doprinosi principijelan stav Rusije kada je u pitanju poštovanje Dejtonskog sporazuma, kao i njena aktivna uloga u Vijeću za implementaciju mira, odnosno Vijeću sigurnosti UN-a", istakao je Tadić.

Naveo je da glavni sadržaj naših odnosa treba biti vezan za ekonomiju, pravosuđe, međusobnu podršku na polju nauke, obrazovanja, kulture i bezbjednosti.

Matviyenko je kazala da je u ovo nemirno vrijeme međuparlamentarni dijalog prijeko potreban, te da su tokom razgovora sa članovima oba kolegija detaljno razmotrene sve sfere međusobne saradnje.

"BiH je važan partner Rusije na Balkanu i Rusija je zainteresovana za uzajamno korisnu saradnju sa dva entiteta, tri konstitutivna naroda i Bosnom i Hercegovinom u cjelini", naglasila je Matviyenko.

Također, potcrtala je da je u prošloj godini robna razmjena između BiH i Rusije porasla 44 posto, te da je zajednički ocijenjeno da postoje veliki neiskorišteni resursi u okviru naše saradnje i da treba uložiti napore za diverzifikaciju robne razmjene koja će biti od koristi za daljnji razvoj bilateralne saradnje.

Matviyenko je navela da ruske kompanije ulažu u bh. privredu, a posebno u modernizaciju prerade nafte i rafinerije.

Dodala je da je razmatran razvoj humanitarne saradnje i unapređenja zajedničkog djelovanja u sferi nauke i kulture, te da im je drago što su čuli sličan interes od bh. partnera za razvoj veza s Rusijom koji će oni svesrdno podržati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: