Kako to da su austrijanci zabrinuti za ribe na Balkanu a nisu bili zabrinuti za ribe u austrijskim rijekama? Gdje god su mogli napravili su hidroelektranu. Kolika je iskoristenost rijeka u Austriji u te svrhe? Drugo: Tvrdnja "da hidroelektrane godišnje emitiraju velike količine metana" je laz. Za stvaranje metana su neophodni anaerobni uslovi razgradnje organskih materija a toga nema u nasim protocnim hidroelektranama.
Ovo istrazivanje je naruceno od prizvodjaca vjetroelektrana. Hoce da nas uvale u kredite da kupimo skupu uvoznu tehnologiju i da placamo duplo skuplju struju. Ovo nema veze sa nekim ribama jer se naprave prevodnice za ribe i one se mogu slobodno kretati duzinom rijeke.
možda Austrijanci imaju stručne ekologe koji prije gradnje utvrde načine kako sačuvati ekosistem od posljedica. Nedavno sam gledao dokumentarac tip iz Francuske priča kako je spasio ekosistem u nekim džepovima koji su se stvorili nakon gradnje HE, jer voda je bila previše ustajala da bi neke ribe opstale pa su nekako pojacali protok, kanalima ili sta ti ja znam
Prikaži sve komentare (30)