Zašto je važna istorija? Zato što ti objašnjava sadašnjost, a u sadašnjosti ništa nije slučajno i van istorijskog konteksta. Kako objasniti podatak, na primer, da je Hrvatska u EU, da Srbija ulazi, 99% pouzdano, u EU 2025., a da Bošnja godinama ne može ni da prevede Upitnik za kandidaturu? Umrsićeš se ukoliko pokušavaš da odgonetneš ovu zagonetku bez konsultovanja istorije.
Srbi i Hrvati su otvarali stalna POZORIŠTA u periodu kada je predak današnjeg Bošnje (koji sebe uopšte nije nazivao Bošnjakom), na tlu bosanskog EJALETA, posle velike nužde brisao čmar prstom, pa o terabu. Tek sada možeš da uočiš zašto u FBIH škripi, a da trenutni neuspesi i primitivizam Bošnje nije ukorenjen u posledicama proteklog građanskog rata, već u vremenima davno pre 20. veka.
@Dr.Baltazar Ne otvaram linkove na Klixu, moraš sam da interpretiraš. Književnici, poput svakog drugog bilo koje profesije, u Srbiji i van Srbije, imaju pravo na sopstveno mišljenje. U kontekstu istorijske nauke sve to može biti vrlo dragoceno, jer se istorija večno preispituje i otkriva nove stvari i nove osnove za nove poglede na neki događaj ili proces u prošlosti.
Prikaži sve komentare (138)