Premijer liga BiH
28

Tok utakmice: Sarajevo - Željezničar 2:2

D. P.
Derbi večeras ima poseban značaj zbog borbe za Evropu (Foto: I. L./Klix.ba)
(Foto: I. L./Klix.ba)
Sarajevski derbi 149. put u historiji velikog rivalstva. Sarajevo i Željezničar odigrali su meč u 31. kolu Premijer lige Bosne i Hercegovine koji je završen rezultatom 2:2. Duel ste mogli pratiti uživo na portalu Klix.ba.
Kraj ludila na Koševu. Kakva drama u završnici i na kraju podjela bodova.

90+7' - Prvi ovosezonski derbi na Grbavici završen je rezultatom 2:2, a Plavi su u 95. minuti poravnali nakon što su imali 0:2. Sada se gotovo identična stvar dogodila.

90+6' - GOOOOOOOL! Željezničar poravnao u 96. minuti. Beganović je sjajno centrirao s desne strane, a Krpić majstorski pogađa glavom za 2:2.

90+4' - Kraći prekid zbog ukazivanja pomoći jednom igraču Sarajeva. Nastavljena je igra, a Željo ima još dvije minute nade za eventualno poravnanje.

90+3' - Nevjerovatan promašaj Amoaha! S tri metra nije uspio spustiti loptu u praznu mrežu glavom.

90+1' - Sjajna šansa za Željezničar. Krpić je šutirao glavom iz peterca, a Dizdarević odbija loptu u korner. Nakon ubačaja iz ugla, nije bilo opasnosti po gol Sarajeva.

90' - Pet minuta nadoknade.

89' - Odlična šansa za Plave. Drina je pokušao iz okreta nakon kornera, Dizdarević siguran.

88' - Korner za Željezničar dvije minute prije kraja.

86' - Pao je Varešanović, a mnogi navijači mislili su da je u pitanju penal za Sarajevo. Međutim, on se sam okliznuo i Kosorić je pao preko njega, tako da je dosuđen faul za goste.

84' - Šest minuta nade za Plave da izbjegnu poraz danas. Bit će to desetak uključujući i nadoknadu.

80' - Činilo se da Sarajevo lako korača ka velikoj pobjedi, ali je Željezničar vratio rezultatsku neizvjesnost već u prvom napadu. Možemo li imati veliku dramu u finišu?

78' - GOOOOOOL! Smanjio je Željezničar odmah. Nakon slobodnog udarca, pogodio je Jašarević za 2:1. Ipak ćemo imati dramu.

Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba

75' - GOOOOL! Renan Oliveira pogađa za 2:0. Akcija je išla po desnoj strani, Musa je dodao Kyeremehu, koji sjajno ubacuje, a Renan Oliveira neometan pogađa gol Željezničara.

73' - Prvi šut u okvir ekipe Željezničara. Santos je dobio duel s Musom i onda šutirao ravno u Dizdarevića.

72' - Konačno jedna dobra akcija gostiju. Santos je centrirao, a loptu s Amoahove glave izbija Šerbečić.

71' - Požutio je i Šerbečić. Sve je još uvijek otvoreno, ali čini se da Sarajevo i više nego sigurno čuva prednost.

68' - Kyeremeh s velike udaljenosti lijepo šutira iz voleja, ali daleko od gola.

67' -Šehić je izašao iz igre, a mijenja ga Beganović. Vidjet ćemo ko će na poziciju beka.

65' - Ponovo su se prekombinovali igrači Sarajeva. Ziljkić je oklijevao i nije bilo na kraju ni šuta nakon jedne kontre Plavih.

62' - Išli su igrači Sarajeva u kontru "četiri na tri" i nisu je iskoristili, a na suprotnoj strani brz napad loše završava Šehić loptom koja završava u rukama golmana Dizdarevića.

58' - Kyeremeh dodaje do Oliveire, a šut Brazilca s distance uhvatio je golman Željezničara.

57' - Opasno pred golom Željezničara. Ziljkićev ubačaj vrhovima prstiju izbacuje Muftić.

56' - Semir Štilić je u međuvremenu ušao u igru kod gostiju.

54' - Stopostotna šansa za Sarajevo. Lopta je nakon rikošeta došla do Varešanovića, čiji šut sa šest ili sedam metara pogađa vanjski dio mreže gola Željezničara. Mogao je Dal dotući Plave.

49' - Nema uzbuđenja na startu drugog dijela, ali zato ima žestokih duela i prekida igre. Dva puta su se sudarili igrači oba tima u duelu pa onda i ostali ležati na travi. Srećom, težih povreda nema.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. Odmah rokada u ekipi Željezničara, krilni igrač Drljo izašao je iz igre, a ušao je klasični napadač Sulejman Krpić.

Poluvrijeme na Koševu. Sarajevo vodi golom Varešanovića, a među važnijim detaljima izdvaja se i manji sukob igrača u finišu prvog poluvremena koji je rezultirao s tri žuta kartona.

45' - Tri minute nadoknade prvog dijela.

44' - Musa je dobio žuti karton nakon novog prodora Santosa. To bi mogao biti problem za Sarajevo.

43' - Epilog sukoba su žuti kartoni za Baltu u Sarajevu te Mekića i Hodžića u dresu Željezničara.

Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba

41' - Žestok sukob na sredini terena. Koškanje je preraslo skoro u fizički sukob nakon jednog starta Balte nad Mekićem. Veznjak Željezničara je potpuno izgubio živce nakon svega i odgurnuo je rivala koji je završio na travi.

38' - Pokušao je Jašarević s distance iz slobodnog udarca, ali lopta odlazi preko gola.

34' - GOOOOOOL! Varešanović za 1:0 vodstvo Sarajeva. Amoah je vukao loptu po sredini terena potpuno bespotrebno i izgubio je, a u kontri Renan namješta gol Varešanoviću kojem nije bilo teško pogoditi praznu mrežu Željezničara.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

31' - Dugo se Santosu ukazivala pomoć, ali navijači Željezničara mogu odahnuti, bit će sve u redu s najboljim nogometašem gostiju.

28' - Nešto manje od pola sata igre na Koševu. Nema golova, ali ni velikih prilika. Po jedna ozbiljnija situacija na obje strane.

24' - Utakmica je nastavljena. Željezničar napada.

23' - Kraći prekid zbog bakljade Željinih navijača na gostujućoj tribini. Irfan Peljto je odlučio da prekine utakmicu dok se dim ne raziđe.

21' - Ziljkićev udarac izblokirao je Kosorić, a u nastavku akcije faul nad golmanom Muftićem.

20' - Najbolja šansa za Željezničar do sada. Nakon slobodnog udarca, glavom je šutirao Hodžić, tik pored stative Sarajeva.

18' - Zaprijetio je Joseph Amoah, ali njegov udarac odlazi pored gola.

17' - Može se reći da gledamo otvoren nogomet. Početne minute pripale su Sarajevu, a sada je nešto više lopta u posjedu igrača Željezničara. Čekamo prve stopostotne šanse.

14' - Preambiciozan pokušaj Jašarevića s više od 30 metara udaljenosti, bez ikakvih problema lopta u rukama golmana Sarajeva.

13' - Manje koškanje na sredini terena Šerbečića i Amoaha, ali je sudija Peljto, na svu sreću, lako riješio posao.

11' - Na startu meča Željini Manijaci priredili su vrlo lijep dekor na južnoj tribini s plavim zastavicama. Pogledajte više u linku ispod.

8' - Prvi korner za nogometaše Željezničara danas. Šerbečić je intervenisao.

6' - Slobodan udarac iz opasne zone po gol Željezničara.

5' - Nakon kornera i gužve, Muftić je uhvatio loptu. Opasno pred golom Željezničara od samog starta.

4' - Velika šansa za Sarajevo. Ziljkić je izašao sam po lijevoj strani pred gol Željezničara, ali je oklijevao sa udarcem i odbrana Plavih je izbacila loptu u korner.

3' - Prvi opasan napad imalo je Sarajevo. Išao je Varešanović u kontru, ali je Hodžić intervenisao.

1' - Počeo je veliki sarajevski derbi.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

19:57 - Igrači su izašli na teren. Pjesma odjekuje sa svih strana.

19:53 - Glavni sudija meča je i najbolji bh. arbitar Irfan Peljto, upravo iz Sarajeva. Pomagat će mu Emir Zahiragić i Senad Ibrišimbegović, dok je četvrti sudija Benjamin Deljković.

19:48 - Iako je tokom cijelog dana u Sarajevu padala kiša, vrijeme se iznenada popravilo i razvedrilo te će igrači imati savršene uvjete. Uz to, teren je u odličnom stanju pa nema razloga da ne gledamo kvalitetnu nogometnu predstavu.

19:45 - Teren stadiona Asim Ferhatović Hase je u odličnom stanju uoči derbija. Više informacija možete pogledati u našem prilogu ispod.

19:43 - Trener Željezničara Nermin Bašić istakao je kako od svojih nogometaša traži hrabrost, odvažnost i vjeru da se može doći do pozitivnog rezultata.

"Očekujem da budemo hrabri, da budemo odvažni, da vjerujemo u sebe i svoj klub i da možemo nešto napraviti. Rekao sam igračima i kada sam došao da sam ponosan na njih, da su napravili vrhunski rezultat, bore se za Evropu, a to niko prije sezone nije očekivao niti tražio. To je sjajan rezultat. Jako je lijepo biti tu i biti u nadi da možemo nešto napraviti. Da moramo, ne moramo, da imamo snove zajedno sa navijačima, imamo. Pokušaćemo na osnovu te motivacije i tih snova da odigramo jako dobru utakmicu i da bolji pobijedi", rekao je trener Plavih.

19:36 - Trener Sarajeva Mirza Varešanović povezao je utakmicu sa prošlosedmičnim porazom od Borca u Banjoj Luci nakon sudijske lakrdije na štetu Bordo tima. Istakao je da je to samo još više ujedinilo bordo igrače.

"Mi dočekujemo spremni ovaj derbi. Utakmica u Banjoj Luci nas je još više zbližila i naravno da idemo na pobjedu da što prije ostvarimo svoj cilj i izađemo na evropsku scenu. Tako ćemo se postaviti od prvog minuta", rekao je trener Sarajeva Mirza Varešanović u najavi derbija.

19:30 - Manijaci su oko 18 sati krenuli u korteo prema stadionu Asim Ferhatović Hase. Pjesma je odjekivala sarajevskim ulicama, a kako je to izgledalo, pogledajte u predstojećem umetnutom prilogu.

19:30 - Najvatrenijih navijača FK Sarajevo neće biti u današnjoj utakmici. Kao i u nekoliko prethodnih, Horde zla i dalje bojkotuju domaće utakmice zbog protesta protiv rukovodstva kluba, odnosno direktorice Ajle Alimanović i trenera Mirze Varešanovića.

S druge strane, očekuje se velika podrška s južne tribine popularnih Manijaka za igrače Željezničara. Njih 2.200 bit će smješteno na južnoj tribini.

19:30 - U pitanju je 149. sarajevski derbi, ovoga puta veoma važan zbog borbe za Evropu. Sarajevo ovaj meč dočekuje u nešto boljoj situaciji s dva boda više, ali se sve nakon današnjeg meča može promijeniti.

19:30 - Treneri Mirza Varešanović i Nermin Bašić odredili su početne sastave za današnji duel. Gosti imaju mnogo više problema pa je tako Bašić sve raspoložive igrače iz odbrane morao gurnuti od prve minute. Sastavi su sljedeći:

FK Sarajevo: Dizdarević, Musa, Jelić-Balta, Šerbečić, Martinović, Radović, Vrančić, Varešanović, Ziljkić, Kyeremeh i Oliveira. Na klupi su: Šahinović, Vršajević, Mulalić, Ramić, Tomašević, Džafić, Čirjak, Aničić i Mustafić.

FK Željezničar: Muftić, Kosorić, Šehić, Drina, Jašarević, Mekić, Hodžić, Hajdarević, Drljo, Amoah i Santos. Na klupi su: Bender, Krpić, Haračić, Bekrić, Gasal, Štilić, Beganović, Beća i Hodžić.

19:30 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli u tekstualni prijenos utakmice 31. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine između Sarajeva i Željezničara. Sarajevski derbi počinje u 20 sati na stadionu Asim Ferhatović Hase.https://www.klix.ba/sport/nogomet/manijaci-priredili-prelijep-dekor-s-plavim-zastavama-na-startu-sarajevskog-derbija/230512127