94. po redu
0

Šta nam donosi ovogodišnja dodjela Oscara: Nikad neizvjesnija godina

Piše: Ines Mrenica
Samo nekoliko sati dijeli nas od dodjele najprestižnijih filmskih nagrada. Donosimo sve o glavnim kateogrijama ovogodišnjih Oscara i predviđanja u čijim rukama će večeras završiti zlatni kipići koje Američka filmska akademija dodjeljuje po 94. put.
U noći koja ujedinjuje film i televiziju, filmski radnici sanjaju o govoru kojeg će pročitati s komadića papira. Svi oni se zahvaljuju svojim producentima, majkama, filmskoj umjetnosti… a visoko podignuti Oscar otvara im nove poslovne mogućnosti, unosne projekte i rast njihovih honorara na filmskom tržištu.

Na ovogodišnjim Oscarima ponovo dominira Netflix s čak 27 nominacija, uključujući i one u prestižnoj kategoriji najboljeg filma, s naslovima "The Power of Dog" i "Don’t Look Up". Svečanost koju režira Glenn Weiss vodit će tri glumice - Regina Hall, Amy Schumer i Wanda Sykes.

Hollywood ima novi trik u rukavu. Njegovi najpopularniji filmovi, oni koji imaju tendenciju da generiraju najbrojniju publiku (filmovi o superherojima i filmovi iz franšiza), nisu više zanimljivi ljudima koji promišljaju nagrađivanje u filmskoj industriji. Za njih su Batmani i ostali projekti koji donose isključivo novac - samo neka vrsta sintetike. Po njima, ono što motivira ostale da snimaju filmove je ono što treba nagraditi.

Insert iz filma
Insert iz filma "CODA"

Na zapadu ništa novo

Narazvikaniji kandidat za titulu najboljeg filma ove godine su "Belfast", poluautobiografski film Kennetha Branagha u kojem glume Jaime Dornan i Judi Dench te "The Power of the Dog" Jane Campion, western koji prati vlasnika ranča koji terorizira ženu svoga brata. "The Power of Dog" ima čak dvanaest nominacija.

U kategoriji najboljeg filma su još emotivna priča "CODA", japanski film "Drive My Car", spektakl "Dune", "King Richard", "Licorice Pizza", "Nightmare Alley" i Spielbergov "West Side Story", za koji su se svi složili da je zalutao na ovogodišnje Oscare.

Da sve ns svijetu funkcionira po starom normalnom, najviše šanse bi imao film "CODA", priča o djevojci čiji su roditelji osujećeni za čulo sluha. Međutim, trenutno živimo u svijetu kojem trebaju katastrofične lekcije iz filma "Don’t Look Up". Nagrada za najbolju režiju po svoj priliici otići će u ruke Jane Campion za "The Power of the Dog".

Jessica Chastain u nevjerovatnoj glumačkoj transformaciji u filmu
Jessica Chastain u nevjerovatnoj glumačkoj transformaciji u filmu "The Eyes of Tammy Faye"

Pet izuzetno jakih imena nalazi se na listi nominiranih za najbolju glumicu. Nicole Kidman bi drugog Oscara mogla dobiti za glavnu žensku ulogu u fimu "Being the Ricardos", dok je Olivia Colman nominirana za "The Lost Daughter". Penelope Cruz je nominovana za Almodovarov film "Parallel Mothers", a Kristen Stewart za ulogu Lady Diane u filmu "Spencer".

Ipak, svi su mišljenja da bi zlatni kipić večeras mogla podignuti Jessica Chastain za ulogu u filmu "The Eyes of Tommy Faye". Ona još uvijek nije osvojila Oscara, čime bi ova "nepravda" prema jednom od najzanimljivijih ženskih lica Hollywooda bila ispravljena.

Za Oscara za najboljeg glumca bori se Javier Bardem za "Being the Richardos", a uz njega su u istoj kategoriji nominirani Benedict Cumberbatch za "The Pover of the Dog", Andrew Garfiels za "Tick, Tick… Boom!", Will Smith za ulogu u biografskom filmu "King Richard" i Denzel Washington za Branaghovu adaptaciju Shakespeareovog "Macbetha".

Will Smith je apsolutni favorit, jer je savršeno odglumio filmsku verziju oca Serene i Venus Williams, koji je zaslužan za uspjeh svojih kćeri u svijetu tenisa, dok je realno najbolji ove godine bio Denzel Washington kao tragički lik koji se na hijerarhijskoj ljestvici penje zahvaljujući krvavim ubistvima i ambiciji svoje supruge u filmu "The Tragedy of Macbeth".

Will Smith u filmu
Will Smith u filmu "King Richard"

Posebno zanijmljiva kategorija, bez koje teško da bi smo znali šta je ono najbolje u globalnim filmskim tokovima, jeste kategorija internacionalnog filma, koja je i ove godine izuzetno jaka. Već mjesecima se priča o norveškom filmu "The Worst Person in the World", a u ovoj kategoriji je i autobiografski film Paola Sorrentina "The Hand of God" koji je rađen za Netflix i koji dolazi iz Italije.

Tu su još i danski predstavnik "Flee", butanski "Lunana: The Yak in the Classroom" i veliki favorit s najizglednijim šansama za pobjedu, japanski film "Drive My Car", koji je nastao kao adaptacija priče Harukija Murakamija.

Nakon prošle, oskudne pandemijske dodjele, večerašnja će ceremonija biti raskošna i u znaku globalne politike. Već ima nekih najava da će se na pozornici govoriti o Ukrajini, a najbolji od najboljih ove godine čine da ishod kompeticije nikada nije bio neizvjesniji. Za nekoliko sati ćemo saznati da li na "zapadu još uvijek nema ništa novo" ili svijet zabave trpi posljedice sveopće psihoze i najave novog svjetskog rata. Ono što se nikada neće promijeniti jeste činjenica da je dodjela nagrada Američke filmske akademije i ovaj put trenutak u kojem se Hollywood bavi sam sobom.