Političke ucjene
83

Statut Grada Mostara kao talac politike SDA i HDZ-a čeka izmjene izbornog zakona

G. Š.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Statut Grada Mostara koji je trebao biti izmijenjen na prvoj sjednici Gradskog vijeća prije godinu dana, evidentno je postao predmet prijepora između SDA i HDZ-a BiH kojim se uslovljavaju izmjene Izbornog zakona BiH i legitimno predstavljanje.

Gradski vijećnik SDP-a Arman Zalihić koji je Statut grada Mostara stavljao na dnevni red Gradskog vijeća i insistirao da se riješi pitanje najvažnijeg dokumenta tog grada, tvrdi da je Statut Mostara u paketu rješavanja izmjena Izbornog zakona i legitimnog predstavljanja, zbog čega je Mostar talac politike SDA i HDZ-a s viših nivoa vlasti.

Arman Zalihić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Arman Zalihić (Foto: G. Š./Klix.ba)

"SDA i HDZ pokazuju da krše Mostarski sporazum koji su oni potpisali i da je to bila jedna velika prevara. Mi smo tada govorili da se Mostar ne može vezati s ničim drugim, ali Bakir Izetbegović (SDA) je potpisao legitimno predstavljanje u Mostarskom sporazumu i vezao ga za izmjene Izbornog zakona i za mijenjanje pravila popune Dom naroda, što je nama potpuno neprihvatljivo. Sada Dragan Čović (HDZ BiH) insistira na tome dok se ne riješi pitanje legitimnog predstavljanja što mu je Izetbegović potpisao da neće podržati izmjene Statuta Grada Mostara, tako da smo mi u Mostaru opet taoci cijele te priče", kaže Zalihić.

Objašnjava kako je Gradsko vijeće Grada Mostara trebalo usuglasiti Statut s izmjena Izbornog zakona Grada Mostara, riješiti diskriminaciju ostalih i popraviti ga u onim dijelovima u kojima bi donio napredak Mostaru, ali da to onemogućavaju SDA i HDZ, jer su kako ističe potpisali nešto za što su unaprijed znali da neće biti realizirano.

Naglašava kako predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić koji je i šef SDA u Mostaru te potpisnik Mostarskog sporazuma cijelu priču nastoji opravdati time da je poslao upit OHR-u prije sedam mjeseci i da čeka odgovor, skrivajući time odnose između SDA i HDZ-a dok jedni drugima prebacuju da nisu riješili svoj dio obaveze iz Mostarskog sporazuma.

Tvrdi kako Salem Marić dobro zna da HDZ neće podržati izmjene Statuta, jer je to i dogovarao s HDZ-om, te podsjeća da je njegov je potpis na Mostarskom sporazumu uz lidera mostarskog HDZ-a BiH Slavena Zeljku te čelnike njihovih stranaka Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića.

"Zapravo je Izetbegović Statut Mosta stavio u paket njihovih pregovora, a mi smo svi skupa kolateralna šteta odnosa na većim nivoima.To je plod odraza njihove suradnje i kvazi dogovora, a građani Mostara su ponovno taoci odnosa na višim nivoima. To nas unosi u neke nezakonite stvari koje se izglasavaju na Gradskom vijeću Grada Mostara", zaključio je Zalihić.

Salem Marić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Salem Marić (Foto: G. Š./Klix.ba)

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara Salem Marić i šef SDA u tom gradu kaže da mu je žao što Statut Grada Mostara kao najvažniji dokument nije usvojen i izmijenjen kako je bilo rečeno sporazumom koji je potpisan na jednoj od prvih sjednica mostarskog Gradskog vijeća.

"Tu ima zakonskih pretpostavki koje mi želimo da izbjegnemo i zato smo tražili pojašnjenje i pomoć OHR-a, da nam da mogućnost da jednom tačkom dnevnog reda usvojimo nametnuti Statut što nam je obaveza, ali i izmjene i dopune Statuta i to smatramo novim Statutom Mostara. Naravno tu ima i druge priče oko izmjena izbornog zakona, ali tek kad bi ovaj preduslov riješili, mogli bi govoriti o opstrukciji druge strane u ovom djelu. Sve dok nam OHR ne odgovori pozitivno na ovo, ja kao pravnik ne bi želio da dovedemo Grad Mostar u situaciju da usvojimo Statut, a ne usvojimo njegove izmijene i onda imamo nezakonit Statut za koji je već Ustavni sud BiH rekao da nije usuglašen sa Evropskim konvencijama i Poveljama", kazao je Marić.

Mario Kordić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Mario Kordić (Foto: G. Š./Klix.ba)

HDZ-ov gradonačelnik Mostara Mario Korić koji je niti godinu dana načelu toga grada i nije bio uključen u politiku za razliku od Marića koji je dio političkog establišmenta zadnjih 15 godina smatra da je Mostarski sporazum jasno definiran i da se znaju obaveze potpisnika.

"Što se tiče Statuta Grada Mostara i generalno priče oko Izbornog zakona i svega, vrlo je jasno bilo komunicirano kad se donosio Izborni zakon Grada Mostara šta su bile obaveze zvanično i nezvanično preuzete, a sad je to postala vrlo žustra politička tema u našoj državi. Osobno sam se nadao da ćemo prošlog vikenda imati rezultat (na pregovorima u Neumu, op.a.) koji bi relaksirao čitavu političku situaciju u BiH, jer Grad Mostar kao sam može puno toga napraviti ali sigurno nam treba potpora i većih nivoa vlasti. Očekujem da će biti mudrosti i politike pragmatičnosti da se krene naprijed, jer Mostar može biti ogledni primjer za cijelu BiH", zaključio je Kordić.