Promjene na vidiku
25

Češka pravi politički zaokret: Opozicija dogovorila vladu, diplomatiju "oteli" Pirati

V. K.
Predstavnici pet stranaka postigli dogovor (Foto: EPA-EFE)
Predstavnici pet stranaka postigli dogovor (Foto: EPA-EFE)
Nakon što je 10. oktobra 2021. godine proglasila pobjedu na izborima češka opozicija, koja uključuje pet partija, formirala je novu vlast, čime se stranka do sada vladajućeg premijera Andreja Babiša i zvanično šalje u političku prošlost.
Koalicija koju čine Građansko-demokratska stranka (ODS), liberali TOP 09, Demokršćanska unija KDU-ČSL, Češka piratska stranka te STAN, dogovorila je raspodjelu ukupno 18 ministarskih pozicija, a prema dogovoru koalicionih partnera, novi premijer države trebao bi postati Petr Fiala, predsjednik ODS-a.

"Iza sebe imamo duge, ali uspješne pregovore. Kada kažem uspješni, to znači da smo se dogovorili o nekoliko važnih stvari za koje vjerujem da će omogućiti stabilno funkcioniranje naše buduće vlade. Očekujemo da u ponedjeljak, 8. novembra, potpišemo koalicioni sporazum", rekao je Fiala.

Prema dogovoru pet partija, koalicija Zajedno, koju čine KDU-ČSL, ODS i TOP 09, preuzet će vlast nad ministarstvima odbrane, finansija, saobraćaja, zdravstva, ali i pravosuđa, kao i poljoprivrede.

Novi premijer Češke Republike Petr Fiala (Foto: EPA-EFE)
Novi premijer Češke Republike Petr Fiala (Foto: EPA-EFE)

Ono što je interesantno kada se govori o raspodjeli pozicija unutar nove vlasti jeste podatak da liberalna Češka piratska stranka, kao i stranka STAN, dobijaju pozicije koje se tiču ministarstva unutrašnjih poslova, ministarstva za evropske poslove, ali i ministarstva vanjskih poslova koje bi trebalo biti pod direktnom nadležnošću kadrova Češke piratske stranke.

Prema informacijama kojima raspolažu češki mediji, vođenje češke diplomatije trebalo bi pripasti Janu Lipavskom, dugogodišnjem članu Pirata. Lipavsky je poznat po tome što fokus svog djelovanja stavlja na borbu protiv utjecaja Kine i Rusije u ovoj centralnoevropskoj državi.

"Kritičar sam nastojanja da se u Evropi udovoljava ruskim i kineskim interesima. Odustali smo od naših temeljnih principa u vanjskoj politici nauštrb poslovnih interesa", rekao je Lipavsky.

Također, za razliku od određenih dijelova češke političke scene, koji se zalažu za izlazak ove zemlje iz Evropske unije, Lipavsky je kroz svoje djelovanje u parlamentu nekoliko puta naglasio zašto je važno da Češka ostane dio Evrope. Zbog toga se očekuje kako će, ukoliko bude izabran za šefa diplomatije, Lipavsky znatno bliže sarađivati s Briselom nego što je to bio slučaj s prethodnom vladom na čelu s Andrejem Babišem.

Jan Lipavsky (Foto:Pirati.cz)
Jan Lipavsky (Foto:Pirati.cz)

"Zahvaljujući Evropskoj uniji, mi smo dio ekonomski najjačeg bloka na svijetu. Zahvaljujući NATO savezu, dio smo najmoćnije organizacije u svijetu. Czexit bi bio ekonomsko samoubistvo i katastrofa. Čak 80 posto naše ekonomije vezano je za zemlje EU. Da izađemo iz unije, ne bismo imali novca za isplatu penzija, a ni plata", rekao je Lipavsky.

Pitanje nezavisnosti Kosova

Ono što je zanimljivo, a tiče se samog Lipavskog, jesu njegovi stavovi vezani za politička pitanja koja na Balkanu izazivaju političke tenzije. To se naročito odnosi na pitanje nezavisnosti Kosova, a upravo je Lipavsky bio jedan od političara koji je 2008. podržao nezavisnost nekadašnje autonomne pokrajine.

Zbog svojih stavova Lipavsky je često kritikovao češkog predsjednika Miloša Zemana, koji je 2019. godine tokom posjete Beogradu izjavio kako će tražiti od Parlamenta Češke Republike da povuče odluku o nezavisnosti Kosova.

"Miloš Zeman je tokom posjete Srbiji više puta verbalno napadao Kosovo, a cijelu farsu krunisao je tako što je Aleksandru Vučiću poklonio pištolj. Da li Zeman zaista želi da započne još jedan rat u Evropi?", rekao je Lipavsky.

Pored stavova vezanih za Kosovo, Lipavsky je poznat kao političar koji je nekoliko puta u parlamentu naglašavao kako Češka mora imati aktivniju ulogu u proširenju Evropske unije na Zapadni Balkan.

"Važno je imati na umu da je ovo regija u kojoj su etničke strasti i dalje pristune. Oružje koje dolazi na Balkan treba kontrolisati i ne širiti ga prema stanovništvu", govorio je Lipavsky 2019. godine.

Iako na papiru stranke koje bi trebale činiti novu vlast u Češkoj predstavljaju potpuno suprotne ideološke pozicije, čini se kako su lideri pet opozicionih partija pronašli jedan, ali vrijedan politički cilj - poraziti Andreja Babiša i njegovu stranku ANO 2011.

U proteklih nekoliko godina Češka je često slijedila političke istomišljenike iz Mađarske i Poljske te je pokazivala određeni vid neposlušnosti u odnosima s Briselom. Ipak, s dolaskom novih političkih snaga, čini se kako nova vlada ima nešto drugačije ciljeve, a oni se ogledaju u ponovnom stvaranju čvrstih veza kako s Briselom tako i sa Sjedinjenim Američkim Državama.