Dune part one
264

Pogledali smo najiščekivaniji film godine: Bezvremenska fantazija od 200 miliona dolara

Piše: Ines Mrenica
Adaptacija romana Franka Herberta, prema kojoj je David Lynch snimio problematični film 1984. godine, dobila je novu verziju iz rediteljskog pera Denisa Villeneuvea. "Dune" izgleda spektakularno skupo i konačno uspijeva savladati narativni tok kompleksnog romana.
Kada je objavljeno da će krajem novembra 2020. godine (mjesec u kojem producenti i distributeri na tržište plasiraju najveće filmske uzdanice) premijerno biti prikazan film "Dune", očekivanja su bila ogromna zbog činjenice da je režija projekta pripala Kanađaninu Denisu Villeneuveu, čovjeku koji je kreirao spektakularni nastavak "Blade Runnera", naučnofantastični "Arrival" i distopijski "Mad Max: Fury Road".

Iščekivanja su bujala do nivoa "hypea", kao i u slučaju ostalih filmovima koji su postali žrtve pandemijske godine i praznih kinodvorana ("Tenet", "James Bond: No Time to Die"), a sada je spektakl od 200 miliona dolara napokon predstavljen publici. Oni koji su ga vidjeli rekli bi da odlazak u kino nikada nije imao više smisla.

Jer, za ljubitelje naučne fantastike "Dune" predstavlja neku vrstu religije, a oni koji se s ekranizacijom štiva Franka Herberta susreću prvi put, neće imati iste one probleme u praćenju disperzivne i kompleksne radnje, koja je "pokvarila" vizuelno dojmljiv film Davida Lyncha iz 1984. godine i bacila na koljena ozbiljne reditelje poput Alejandra Jodorowskog. Villeneuve je narativni tok uspio učiniti jednostavnijim i razumljivijim, ali je zato morao odbaciti dosta stvari iz romana, vodeći se principom - manje je više!

Prema prvim utiscima (i kritikama), Villeneuve je u prvom dijelu planirane dvodijelne adaptacije najprodavanijeg naučnofantastičnog romana itekako opravdao očekivanja, snimivši raskošno produciran, stiliziran i odlično odglumljen film.

Abu Dhabi kao Arrakis

U dalekoj budućnosti čovječanstva, vojvoda Leto Atreides (Oscar Isaac) prihvata upravljanje opasnom pustinjskom planetom Arrakis, koji je poznat kao Dune, jedini izvor najvrednije supstance u svemiru. To je začin, melanž i lijek koji produžuje ljudski život, pruža nadljudske nivoe mišljenja i čini putovanja bržim od svjetlosti, a čuvaju ga u podzemlju Arrakisa divovski crvi. Najveća moć koju daje svojim konzumentima, bez nuspojava, jeste sposobnost za predviđanje budućnosti.

Tvrdeći da vlast nad Arrakisom želi iz ruku kuće Harkonnen predati porodici Atreides, car jednog dana vojvodu Letoa na prevaru uvuče u klopku. Prisiljeni bježati, Paul (Timothée Chalamet) i njegova trudna majka Jessica (Rebecca Ferguson) sklone se u pustinji kod nomadskog naroda Fremen, koji predvodi naočiti Stilgarom (Javier Bardem). Nakon što Paul konzumira začin, Jessica uviđa da je upravo njen sin onaj odabrani, mesija koji zahvaljujući začinu može vidjeti budućnost i koji mora putovati na najopasniju planetu u svemiru kako bi omogućio opstanak svom narodu.

U filmu su glumačke snage udružili i Jason Momoa, Stellan Skarsgard i Charlote Rampling. Najjači adut filma se krije u njegovoj raskošnoj scenografiji i fotografiji. "Dune" je dijelom snimljen na pustinjskom pijesku Abu Dhabija, a posebno dojmljiva je muzika Hansa Zimmera, kompozitora koji je s Villeneuveom radio i na "Blade Runneru 2049". Prilikom kreiranja snoviđenja Herbertovog remek-djela, mislilo se baš na svaki detalj.

Nema sumnje da "Dune" otvara mnoga poglavlja propitivanja smisla života, pitanja tiranije, kolonizacije, danas vrlo spominjanje eugenike i činjenice da se i na najboljim pozicijama moći čovjek želi otisnuti u neku iluziju potaknutu psihoaktivnim supstancama. Međutim, koliko god namaštavali da će svijet završiti u distopijskom svijetu Isaaca Asimova ili Philipa K. Dicka, mi sve izvjesnije idemo ka Orwellovoj "1984". i Huxleyjevom "Divnom novom svijetu". Ipak, ono što poručuje "Dune" jeste da treba prevladati unutarnji sukob i da će u budućnosti preživjeti svako ko pobijedi strah i slijedi tradicionalne mudrosti. "Sanjati je dobro, ali se većina stvari događa onda kada smo budni", kako glasi jedna od replika Jasona Momoae u filmu.

Warner Bros u planu ima realizaciju drugog dijela filma, jer je VIlleneuve mudro zaključio kako je "svijet previše složen i svoju snagu pronalazi u detaljima". Dakle, nema bacanja Arrakisovog pijeska u oči i sigurno je da nas vrlo brzo očekuje još jedna SF poslastica.