Obrazloženje autora
0

Šta simbolizira nadimak "Labud iz Sarajeva" kojim je Džeko predstavljen u Interu

H. H.
Džeko je predstavljen u velikom stilu (Foto: Screenshot)
Džeko je predstavljen u velikom stilu (Foto: Screenshot)
Mnogo pažnje izazvao je video kojim je inter predstavio i najavio Edina Džeku kao novo pojačanje, a ilustrator i karikaturista Francesco Carlomagno, koji je radio na projetku, objasnio je šta simboliziraju nadimak "Labud iz Sarajeva" i krila s kojima se Dijamant pojavljuje u videu.
Nerazzurri su objavili video na kojem je Džeko predstavljen kao "Labud iz Sarajeva", koji na kraju leti ulicama Milana, gdje će ubuduće nositi broj 9 u dresu Intera, čiji je simbol zmija.

Karijera kapitena reprezentacije BiH ispričana je u nekoliko slika, od uspjeha s Wolfsburgom do onih s Manchester Cityjem, kao i u nekoliko simboličnih fotografija njegovog iskustva u Romi.

Na početku videa je Džeko predstavljen kao tek rođena beba uz poruku da je "rođen za uspjeh", a tu je i period dok je kao omladinac nosio dres Željezničara.

"Neka počne priča o labudu i zmiji", napisali su iz Intera u opisu objavljenog videa, kojim su još jednom poželjeli dobrodošlicu svom novom napadaču.

Carlomagno je za stranicu fcinternews.it objasnio kako je došlo do realizacije ideje.

"Nekoliko dana prije nego što je transfer službeno objavljen, kontaktirao me klub. Ideja mi je objašnjena i dobio sam prijedlog za provedbu projekta, vremena je bilo malo, ali nisam mogao odbiti i uspjeli smo je realizovati", kazao je.

Najbolji bh. igrač je prikazan kao "Labud iz Sarajeva" koji je iz rata napravio veličanstvenu karijeru. Odrastao na ulici, među ruševinama i pod bombaškim napadima, ispunio je san da postane nogometaš i vine se u neslućene visine.

Džeko je tako predstavljen u velikom stilu, kroz videozapis fokusiran na niz slika, uz jaku simboliku koja pojačava empatiju kod navijača.

"Prikazan je kao dijete u kolijevci s malim krilima, koja su rasla kako je rasla i njegova karijera tokom godina. Veličina krila se povećavala paralelno s poboljšanjem njegovih performansi, sve dok nisu postala, kako je prikazano na posljednjoj ilustraciji, simbol završetka putovanja dolaskom u Inter", objasnio je Carlomagno.

Dodao je da nije imao priliku da se upozna i razgovara s Edinom, ali da je bio gost kluba, što je izazvalo jedinstvene i veoma snažne emocije kod njega.

Bh. napadač već je debitovao u dresu Intera u prijateljskom susretu protiv Dynama iz Kijeva i odmah je postigao gol, a priliku za debi u zvaničnim mečevima imat će već u subotu kada Inter na startu nove sezone Serije A dočekuje Genou.