Prvi bh. igrač u klubu
538

Inter predstavio Džeku kao "sarajevskog labuda" koji je iz rata napravio veličanstvenu karijeru

K. H.
Foto: Inter/Twitter
Foto: Inter/Twitter
Nogometni klub Inter zanimljivom objavom predstavio je Edina Džeku kao prvog igrača u historiji iz BiH koji će nositi njihov dres.

Njihov tekst koji je objavljen na zvaničnoj stranici prenosimo od početka do kraja.

"Zvali su ga kloc. Bilo je to vrijeme kada je igrao za Željezničar u Sarajevu. Bio je dječak i s ocem je svaki dan išao na dva autobusa i tramvaj kako bi došao na trening. Bio je visok i tada je igrao u sredini terena. Ali, više od kloca, on je bio labud. Sarajevski labud.

Edin je samo htio igrati nogomet. Ratne sirene su njemu i njegovim prijateljima oduzele mnogo radosti u djetinjstvu i naravno, to je nešto što napadač iz Bosne, rođen u Sarajevu 17. marta 1986. godine, nikada nije zaboravio.

Svi mi sanjamo dok smo klinci. Edinovi su bili jednostavni, želio je igrati nogomet bez straha kada će se morati sakriti. Također je želio učiniti svog oca ponosnim.

Uspio je u toj misiji, ali i još nekim. Nakon nekoliko sezona u Češkoj, 2007. godine se pridružio Wolfsburgu u Njemačkoj, da bi im u sezoni 2008/2009 pomogao da osvoje prvu i jedinu titulu prvaka, nakon čega je postao i najbolji strijelac u Bundesligi sa 26 golova.

Edin je potom otišao u Manchester City i ostavio je veliki trag u Premiershipu, a posebno se pamti njegov gol za poravnanje protiv QPR-a u 92. minuti kada je klub osvojio prvu titulu prvaka nakon 44 godina, da bi dvije godine nakon toga osvojili još jednu.

Nakon što se 2015. godine pridružio Romi, u sezoni 2016/2017 bio je najbolji strijelac Serije A sa 29 golova, a za klub je ukupno postigao 119 golova u 260 utakmica. Džeko je najbolji strijelac BiH svih vremena sa 59 golova u 114 utakmica, a pomogao je svojoj reprezentaciji da se plasira na prvo veliko takmičenje - Svjetsko prvenstvo 2014. godine.

Njegove dvije najpoznatije izjave su "ne volim lagane stvari" i "nogometa mi nikada nije dosta", a sada će Edin svoju strast i sposobnost staviti na raspolaganje Interu kao prvi bh. igrač u historiji koji je zaigrao za naš klub. Želimo mu puno sreće u novoj avanturi", piše na zvaničnoj stranici Intera.

Bh. napadač je postigao 13 golova i tome dodao pet asistencija u 38 takmičarskih utakmica prošle sezone u kojima je pomogao Romi da dođe do polufinala Evropske lige.