Kruna karijere
1.6k

Edin Džeko zvanično predstavljen kao novi igrač Intera!

H. H.
Džeko je dogovorio dvogodišnju saradnju s Interom (Montaža:Klix.ba)
Džeko je dogovorio dvogodišnju saradnju s Interom (Montaža:Klix.ba)
Bosanskohercegovački napadač Edin Džeko (35) zvanično je potpisao dvogodišnji ugovor s milanskim Interom.
Ovu vijest potvrdio je italijanski prvak na društvenim mrežama, a kako su ranije objavili mediji na Apeninima, Dijamant je parafirao dvogodišnji ugovor vrijedan 5,5 miliona eura, uz određene bonuse. Džeko je već odigrao jedan prijateljski meč za novi klub i to protiv Dynamo Kieva, a on je za 45 minuta uspio postići i prvi gol za novi tim.

"Inter sa zadovoljstvom predstavlja potpis Edina Džeke. Napadač se pridružio klubu iz Rome, a potpisao je dvogodišnji ugovor do 2023. godine", napisao je Inter na službenoj stranici.

Džeko je potpisao ugovor u klupskom centru Appiano Gentile, gdje su ga dočekali Interovi direktori Beppe Marotta, Piero Ausilio, Dario Baccin i advokat Capellini.

On će zamijeniti Romelua Lukakua, koji je prešao iz Intera u Chelsea za 115 miliona eura i naslijedit će dres s brojem devet, koji je pripadao Belgijancu.

Džeko je bio u posljednjoj godini ugovora s Romom, u kojoj je zarađivao oko 7,5 miliona eura po sezoni, ali su mu čelnici Vučice još ranije obećali omogućiti odlazak za malu naknadu, koja će u ovom slučaju biti realizovana kroz bonuse ukoliko Inter izbori Ligu prvaka. Naknada na račun bonusa će iznositi 1,8 miliona eura.

Džeko je igrao u Romi od 2015. godine, a za rimski klub je u 260 utakmica postigao 121 pogodak, što ga svrstava na treće mjesto najboljih strijelaca Vučice u historiji. Bh. napadač je postigao 13 golova i tome dodao pet asistencija u 38 takmičarskih utakmica prošle sezone u kojima je pomogao Romi da dođe do polufinala Evropske lige.

Na taj način okončana je saga u vezi s transferom Edina Džeke u Inter koja je bila aktuelna i na ljeto 2019. te u januaru prošle godine.

Džeko je tokom karijere igrao za Željezničar, Teplice, Usti nad Labem, Wolfsburg, Manchester City i Romu, a sada će u poznim nogometnim godinama zaigrati za jedan od najvećih evropskih klubova i tako krunisati veličanstvenu karijeru.

Podsjetimo, Dijamant je u sezoni 2009/10. bio prvi strijelac Bundeslige s 26 golova, a isti podvig je ponovio i u dresu Rome gdje je s 29 pogodaka u sezoni 2016/17. bio prvi golgeter Serije A.