Žele promjene
91

Muzeji u Sarajevu nezadovoljni raspodjelom novca: Naši uposlenici ne vrijede manje od glumaca

L. K.
Sijarić i Šehabović (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Sijarić i Šehabović (Foto: D. Ć./Klix.ba)
U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH danas je održana zajednička press konferencija na kojoj su se medijima obratili direktor Zemaljskog muzeja BiH Mirsad Sijarić i direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Šejla Šehabović.

Iako na press konferenciji nije bilo predstavnika drugih sarajevskih muzeja i galerija, Šehabović je istakla kako je sigurna da ih kolege iz drugih institucija u potpunosti podržavaju.

"Ovo je teška godina za sve nas koji se bavimo kulturom u BiH, teška je i za svijet. Odlučili smo se obratiti javnosti: U teškoj smo finansijskoj situaciji i nemamo se na osnovu čega nadati da će to brzo proći", rekla je Šehabović.

Šejla Šehabović (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Šejla Šehabović (Foto: D. Ć./Klix.ba)

Dodala je kako podržava ono što Ministarstvo kulture i sporta KS na čelu s ministrom Kenanom Alikadićem radi na sistemskom rješavanju statusa.

"Vidimo da se ozbiljno i sistemski pokušava riješiti problem naših institucija, bilo bi zaista nepotrebno da država preuzima naše institucije u nekom bijednom i raspadnutom stanju. Trenutno nismo u takvom stanju, ali nam je hitno potrebna pomoć da ne bismo počeli stvarati dugove. Ako se do naredne godine ostvari sve ono što oni planiraju, bilo bi pametno uzeti u obzir činjenicu da je za državu uvijek jeftinije da vlada upravlja institucijom koja je stabilna i finansijski i na svaki drugi način, nego da preuzima stvar u momentu kad je sve skoro propalo", kaže Šehabović.

Sijarić je kazao kako je osoblje Zemaljskog muzeja BiH u toku 2020. godine prolazilo kroz različite faze - nisu imali plate, zatim su radili za minimalce i sada rade za plate koje se kreću od 450 do 900 KM.

"Kao direktor i doktor nauka radim za 900 KM. Vidio sam da je prošle sedmice održana press konferencija predstavnika kantonalnih institucija. Strašno je to što im skupština radi, ali želim iskoristiti priliku da pozovem predstavnike medija da izračunaju i vide da jedan uposlenik, recimo, Kamernog teatra 55 ili SARTR-a u prosjeku košta kanton 42.000 KM, dok se za jednog uposlenika našeg muzeja izdvaja 6.000 KM na godišnjem nivou. Ne treba ni naglašavati da ovdje rade ljudi koji se bave naukom, imaju magisterije, doktorate, a tamo rade ne znam ni ja kakvi uposleni", govori Sijarić.

Mirsad Sijarić (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Mirsad Sijarić (Foto: D. Ć./Klix.ba)

Dodaje kako već godinu apeluju da se novac pravilno raspoređuje.

"Imamo veće prostorije koje treba održavati. Ne želim da ulazim u priču o tome kako u 2020. godini još uvijek popravljamo ratnu štetu, to više niko ne želi da sluša. Zaista želimo da se uvede neki red. Nije istina da novca nema. Ima ga, ali očigledno je da se dijeli bez reda. Zbog toga podržavamo ministarstvo i pokušaje da se raspodjela dovede u red", kazao je Sijarić.

Uposlenici muzeja i galerija nisu i ne trebaju biti manje vrijedni od onih koji su završili Akademiju scenskih umjetnosti i rade u pozorištima, zaključio je direktor Zemaljskog muzeja BiH.