Čelnik SDA u Sarajevu
647

Fikret Prevljak o kandidaturi za načelnika Ilidže: Ja nemam kuda ako me pritjeraju uza zid

B. R.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Imenovanjem dugogodišnjeg načelnika Ilidže Senaida Memića za ambasadora u Maleziji pitanje je koga će Stranka demokratske akcije (SDA) kandidovati za čelnog čovjeka ove lokalne zajednice. Među često spominjanim imenima su predsjednik Kantonalnog odbora SDA u Sarajevu Fikret Prevljak i predsjedavajući kantonalne Skupštine Mirza Čelik.
Ove navode za Klix.ba komentarisao je Prevljak.

"Kod nas niko pojedinačno ne odlučuje o izboru kandidata za načelnika. Drugo, uopće se ne zna da li će biti izbora. Kod nas se to spušta na mjesne odbore i oni odlučuju, daju prijedloge. Ne može niko, ja kao kantonalni predsjednik ili predsjednik stranke Bakir Izetbegović reći: Bit će taj i taj", ukazao je.

Ponovio je da o tome odlučuju mjesni odbori SDA koji, kako je rekao, daju prijedloge ko može biti.

"Ta procedura se nije obavila. Ko zna, ako bude izbora, tek onda se mora ići u tu proceduru", dodao je.

Prevljak se osvrnuo da li bi on pristao da bude kandidat za načelnika Ilidže.

"Ja sam imao kandidaturu još 1996. godine. Tada mi je rahmetli predsjednik (op. a. Alija Izetbegović) predložio, kada smo šetali, da budem načelnik. I tada sam se zahvalio. Tada smo imali rahmetli Huseina Mahmutovića (op. a. bivši načelnik Ilidže). Odbio sam i nisam bio zainteresovan. A sada kako će narod odlučiti, volio bih da to bude neko mlađi i bolji. Ako mene hoće, ja nemam kuda ako me pritjeraju uza zid. Sad za sad ne zna se Boga mi ništa", naglasio je Prevljak.

Da li će prihvatiti kandidaturu za ilidžanskog načelnika namjeravali smo pitati predsjedavajućeg kantonalne Skupštine Mirzu Čelika, ali do objavljivanja ovog teksta nije odgovarao na naše telefonske pozive.

Zajednički kandidat "četvorke" - Naroda i pravde, Socijaldemokratske partije, Naše stranke i Nezavisne bosanskohercegovačke liste za načelnika ove sarajevske općine trebao bi biti neko iz NiP-a. Izgledno je da će to biti bivši vijećnik SDA i sadašnji kadar NiP-a Nermin Muzur.