Radna večera
64

Brisel šalje dobre vijesti za S. Makedoniju i Albaniju, tenzije između Komšića i Vučića

I. P.
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić , na poziv predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela, prisustvovao je danas neformalnom sastanku i večeri lidera EU i lidera Zapadnog Balkana u Briselu.
Kako se ističe, potvrđena je nedvosmislena podrška i posvećenost rukovodstva Evropske unije regiji Zapadnog Balkana, te najavljeno da je Evropska unija odlučna ojačati podršku političkim, privrednim i društvenim promjenama u regiji. Ponovljeno je da je cilj snažna, stabilna i ujedinjena Evropa.

Razgovarano je o novoj metodologiji pristupanja za zemlje Zapadnog Balkana i otpočinjanju pregovora sa Republikom Sjevernom Makedonijom i Republikom Albanijom.

Kako se pretpostavlja, dvije države bi mogle započeti pregovore sa Evropskom unijom prije samita koji je za maj zakazan u Zagrebu.

Plenković je kazao kako je susret bio dobar dodavši kako će se odluke za dvije zemlje vjerovatno donijeti u aprilu. Vučić je spominjao kritike upućene iz Sarajeva prema Beogradu, a u kontekstu novih najava otcjepljenja RS.

"Nemojte da radite moj posao, nećete vi određivati vanjsku politiku Srbije, a Srbija poštuje Dejton", rekao je Vučić.

Komšić je kazao kako je Vučića malo uvrijedilo to što je on, nakon susreta Milorada Dodika i Vučića u Beogradu, kazao kako Vučić prešućuje najave o raspadu BiH.

"Nemojte misliti da je Milorad Dodik tako važan u Briselu pa da se neko obazire na njega", zaključio je Komšić.

Večeri su prisustvovali i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, te visoki predstavnik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Evropske komisije Josep Borrella.

Od lidera iz regije prisustvovali su predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Hrvatske Andrej Plenković, ministar vanjski poslova Sjeverne Makedonije Nikola Dimitrov, predsjednik Kosova Hasim Tači i premijer Albanije Edi Rama.