Nakon 6 godina
24

Tužilaštvo u Tuzli zamjerilo Ružici Jukić jer ih je posjetila nenajavljeno

A. K.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Ružica Jukić nenajavljeno je jučer posjetila Kantononalno tužilaštvo u Tuzli, tačnije novoizabranog zamjenika glavnog tužioca Jezdimira Spasojevića. Zbog ovakvog načina posjete danas su reagovali iz ove pravosudne institucije.

Iz Kantonalnog tužilaštva u Tuzli danas su u svom saopćenju naveli da iznenadna posjeta Ružice Jukić nije najavljena rukovodstvu i tužiocima ove pravosudne institucije, kao i da je ona upriličena isključivo novoizabranom zamjeniku glavnog tužioca Jezdimiru Spasojeviću koji o najavi, razlozima posjete, sadržaju razgovora ili aktivnostima koje će biti provedene nakon ovog sastanka nije izvijestio Ured glavnog tužioca.

"U posljednjih šest i po godina ovo je prva posjeta potpredsjednice Jukić ovom tužilaštvu, a u istom periodu nije najavljena ni upriličena posjeta bilo kojeg od ostalih 14 članova VSTV-a BiH. Stoga pozivamo VSTV BiH i potpredsjednicu Jukić da obavijeste ovo tužilaštvo i javnost o razlozima posjete, sadržaju razgovora koji je vođen i aktivnostima koje će biti preduzimane u narednom periodu", naveli su iz Kantonalnog tužilaštva u Tuzli.

Kako su istaknuli, jučer je zapravo realiziran izniman i jedinstven slučaj da se posjeta visokopozicioniranog predstavnika jedne državne institucije, u ovom slučaju potpredsjednice VSTV-a, ne najavi rukovodstvu tužilaštva na bilo koji način.

"Da je posjeta bila najavljena, vjerujemo da bi i domaćinski odnos bio na višem nivou i da bi tužioce ovog tužilaštva ovakva posjeta svakako izuzetno radovala", zaključeno je u saopćenju.