Finiš u Vijeću ministara
85

Komisija odbila imenovanje Mlađena Božovića na mjesto ministra za ljudska prava

I. P.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara Bosne i Hercegovine danas nije odobrila imenovanje Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice.
Četiri člana komisije su bila za imenovanje, četiri protiv, a dva su bila suzdržana.

Božović je između ostalog odgovarao na pitanja komisije kroz koja je vršen rez njegovih stajališta i mogućih politika koje bi mogle biti implementirane za vrijeme trajanja mandata.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Božović nije odgovorio na neka pitanja, između ostalog i na pitanje da li smatra da se težina migrantske krize treba rasporediti na cijelu teritoriju Bosne i Hercegovine.

Član komisije Mirsad Kukić iz PDA smatrao je da su pojedina pitanja, uključujući i spomenuto o migracijama, nekorektna s obzirom na to da se svi kandidati ne tretiraju jednako, dodavši kako je Božović dobar kandidat.

Kukić je kazao da pitanje o migrantima nije na mjestu jer Božović ne može o tome odlučivati s obzirom na to da se problem migranata rješava na nivou cijelog Vijeća ministara.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Branislav Borenović iz PDP-a se nije složio pa se pitao zašto komisija uopće postoji predloživši da se ona poništi, jer je gubljenje vremena. Razlog tome vidi u manjku adekvatnih odgovora na postavljena pitanja prema kandidatima.

Saša Magazinović iz SDP-a je kazao da je uloga komisije opravdana zbog toga što je, kako kaže, proces postavljanja pitanja pokazao da dobar dio odabranih ministara ne zna šta radi.

Nenad Nešić iz DNS-a je rekao da se od sjednice napravio cirkus, odnosno da je to bar bio pokušaj s obzirom da migranti nisu u nadležnosti ministarstva koje Božović još nije ni preuzeo.

Uloga članova komisije bila je razmatranje podobnosti i davanje preporuke za potvrđivanje imenovanja ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH.

Njihovo mišljenje nije obavezujuće jer konačnu riječ donosi Parlament koji zasjeda 16. januara.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Ostale ministre imenovao je Zastupnički dom PSBiH 23. decembra, ali budući da prije imenovanja slijedi saslušanje u nadležnoj komisiji, to nije bilo moguće učiniti za Božovića, jer Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) do tog datuma nije završila provjere tog kandidata.