Finiš Vijeća ministara
4

Burno na zasjedanju komisije za odobrenje imenovanja Božovića: Trebamo li postojati?

I. P.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
U toku je zasjedanje Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, na kojem bi trebalo biti razmatrano imenovanje Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice.

Božović nije odgovorio na pojedina pitanja, između ostalog i na pitanje da li smatra da se težina migrantske krize treba rasporediti na cijelu teritoriju Bosne i Hercegovine.

Član komisije Mirsad Kukić smatrao je da su pojedina pitanja, uključujući i spomenuto o migracijama, nekorektna s obzirom na to da se svi kandidati ne tretiraju jednako, dodavši kako je Božović "dobar kandidat" te da se o migrantima odlučuje na Vijeću ministara, a ne samo u jednom ministarstvu.

Branislav Borenović se nije složio pa se pitao zašto komisija uopće postoji predloživši da se ona poništi, jer je "gubljenje vremena". Razlog tome vidi u manjku adekvatnih odgovora na postavljena pitanja prema kandidatima.

Saša Magazinović je kazao da je uloga komisije opravdana zbog toga što je, kako kaže, proces postavljanja pitanja pokazao da dobar dio odabranih ministara ne zna šta radi.

"Ovdje se daje univerzalni odgovor koji se može aplicirati na bilo koje ministarstvo i bilo koje pitanje. Takvi odgovori su uvreda za Parlament BiH i nas parlamentarce. Nemojmo se igrati države", rekao je Magazinović.