Rad Ericka Sancheza
19

Univerzitetsku biblioteku u Mostaru krasi mural street art umjetnika iz Los Angelesa

E. Lj.
Početkom oktobra počelo je oslikavanje murala na zgradi Univerzitetske biblioteke Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru. Erick Sanchez, latinoamerički street art umjetnik iz Los Angelesa, je, posredstvom Street Arts Festivala Mostar, stigao u Mostar i odabrao kampus Univerziteta kao lokaciju za svoje umjetničko izražavanje.

"Upućujemo zahvale umjetniku Ericku Sanchezu na sedmodnevnoj posjeti i simboličnom muralu koji zgradu Univerzitetske biblioteke čini prepoznatljivom i koji potiče na razmišljanje. Također, srdačno zahvaljujemo direktorici Street Arts Festivala Mostar, Marini Đapić na višemjesečnoj ugodnoj komunikaciji i produktivnoj saradnji, te asistentici i članici Stručnog tima za odnose s javnošću Univerziteta Ingi Kotlo, inicijatorici i koordinatorici ove aktivnosti koja je realizovana uz odobrenje i podršku rektora Univerziteta, prof. dr. Elvira Zlomušice“, poručila je rukovoditeljica Univerzitetske biblioteke Edita Mulaosmanović.

Erick Sanchez, 34-godišnji street art umjetnik sa korijenima iz Meksika i El Salvadora, rođen je i odrastao u Los Angelesu, a u proteklih nekoliko godina putuje po svijetu i oslikava murale. Njegov rad je prepoznatljiv po tome što, umjesto ljudskih glava, oslikava kućice za ptice čime poručuje da su misli i ideje kao ptice, a da broj i vrsta ptica ovise od nas samih, datog trenutka i vanjskih podražaja. Stoga je na zgradi Univerzitetske biblioteke naslikao upravo djevojku odjevenu u boje zastave Bosne i Hercegovine koja drži knjigu u ruci i prema kojoj, zahvaljujući čitanju, hrle ptice, odnosno ideje.

Sam umjetnik je, zadovoljan iskustvom boravka na univerzitetu, istaknuo da univerzitetski kampus odiše ljubaznošću i toplinom koju stvaraju studenti/ce i osoblje Univerziteta te da se osjećao vrlo prijatno i da posebno cijeni gostoljubivost osoblja Univerzitetske biblioteke.

"Pozivamo sve studentice i građanke da prošetaju kampusom i pogledaju novi mural na staroj zgradi Univerzitetske biblioteke i da pomno biranim knjigama kontinuirano bogate svoju 'kućicu za ptice'", saopćeno je iz Univerzitetske biblioteke Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru.

Vijesti o aktuelnostima na univerzitetu moguće je pratiti putem web stranice i Facebook stranice Univerzitet Džemal Bijedić u Mostaru - UNMO.