Počast legendi
158

Sarajevo: Heroj odbrane BiH Mustafa Hajrulahović Talijan dobio mural na Ciglanama gdje je i živio

S. Š.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
U Sarajevu je oslikan mural u čast Mustafe Hajrulahovića Talijana, komandanta i generala Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Mural je predstavljen u ulici Husrefa Redžića 8 na Ciglanama, gdje je Talijan i živio. Ovim je, kako je to najavio načelnik Općine Centar Srđan Mandić, općina odala dužnu počast heroju odbrane Sarajeva i Bosne I Hercegovine.

Mustafa Hajrulahović Talijan rođen je 22. januara 1957. godine u Banjoj Luci, gdje je završio srednju školu. Nakon što je Mornaričku vojnu akademiju u Splitu završio odličnim ocjenama, završio je i školu za pomorskog diverzanta te postao stručnjak za diverzije na moru i kopnu.

Komandant odreda, pa zatim i diviziona postao je kao najbolji među diverzantima. Nastavio je stručno obrazovanje, učio italijanski jezik i otišao na školovanje u Italiju. Nešto kasnije postao je kapetan korvete.

Rat u Sloveniji zatekao ga je na službi u Splitu, gdje je živio s porodicom. Ratovi koje je povela JNA definitivno su ga okrenuli od tog poziva i Talijan je došao u Sarajevo. Bio je član Patriotske lige i prvi ratni komandant Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine te general Armije RBiH.

Hajrulahović je preminuo 8. marta 1998. u Hamburgu od posljedica infarkta u 41. godini.