Obilježava 47. rođendan
47

Sportska dvorana Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru dobila novo ruho

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
U sklopu svečanog obilježavanja 47. rođendana Univerzitet "Džemal Bijedić" u Mostaru danas je svečano otvorio vrata svoje nove rekonstruisane sportske dvorane "Sport i zdravlje" čime je obogatio svoju infrastrukturu i stvorila bolje uslove za rad.

Otvaranje sportske dvorane na Nastavničkom fakultetu Univerzitetna Džemal Bijedić u Mostaru je ocijenjeno veoma značajnim infrastrukturnim projektom mostarskog univerziteta, koji, kako je naglašeno iz godine u godinu raste i prati potrebe studenata, te ulaže maksimalne napore da im obezbijedi što kvalitetnije uslove tokom obrazovanja u toj visokoškolskoj ustanovi.

Dekan Nastavničkog fakulteta Ekrem Čolakhodžić je naglasio da je dvorana opremljena po najvišim standardima, te da su izgradnju i opremanje osim Nastavničkog fakulteta pomogli su i Ministarstvo civilnih poslova BiH, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Vlada HNK-a i Grad Mostar.

"Sretni smo što smo projekat doveli do kraja, a još sretniji što na njemu nećemo stati, već nastaviti i dalje ulagati u infrastrukturu, te tako studentima i nastavnom osoblju omogućiti bolje uslove za rad. Krećemo u nove projekte ", kazao je dekan Čolakhodžić.

S ponosom je kazao kako je naredni projekat izgradnja sportskih terena i pratećih objekata u centralnom dijelu kampusa Univerziteta, za koji je Grad Mostar obezbijedio početna sredstva u iznosu od 600 hiljada KM.

Prorektor za međunarodnu saradnju Univerziteta Riad Novaković je naglasio da je Strategiju razvoja Univerziteta, koja predviđa unaprjeđenje infrastrukture, te razvoj kapaciteta i potencijala, a da je su rekonstrukcijom dvorane poboljšani uslove nastavnog procesa.

"Stvorili smo mjesto na kojem studenti mogu provoditi slobodno vrijeme i organizovati sportske manifestacije. Moram i ovom prilikom zahvaliti donatorima i prijateljima koji su podržali projekat", kazao je Novaković.

Nakon što je svečano otvorena Sportska dvorana "Sport i zdravlje" na Univerzitetu "Džemal Bijedić" u Mostaru u saradnji s Unijom studenata je otvoren i turnir u stolnom tenisu, a program obilježavanja 47. godišnjice ove visokoškolske ustanove, nastavlja se brojnim aktivnostima koje će trajati do 17. februara.

Svečana sjednica Senata Univerziteta je najavljena za sutra, 14. februara u Centru za kulturu Mostar, gdje će mostarski univerzitet ugostiti brojne zvanice i goste iz akademskog i društveno-političkog života.

U okviru Svečane sjednice rektorica Huseinbegović će uručiti rektorove nagrade i priznanja Univerziteta, dok će u četvrtak, 15. februara biti održana promocija izdavačke djelatnosti, te naučno -istraživačkih i međunarodnih projekata.

Za petak je predviđena promociju doktora znanosti Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru, a svečano obilježavanja 47. godišnjice će završiti u subotu, 17. februara promocijom studenata kojima će u Sportskoj dvorani Sjeverni logor, biti dodijeljene univerzitetske diplome ovjerene akademskim, uz neizostavno fotografiranje.