Slijede novi ugovori
402

"Zrak" prkosi stečaju: Austrijanci zadovoljni proizvodima, radnici se vraćaju na posao

A. Ku.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Sindikat i radnici "Zraka" poručuju da neće odustati od ove firme namjenske industrije sve dok postoji tračak nade za njen opstanak. A nada postoji, jedan dio radnika je vraćen na posao, a u narednim danima pozive očekuju i ostali.

Radnici "Zraka” su u proteklom periodu izradili nišanske sprave za minobacače te se očekuje njihova isporuka u Austriju, nakon što se dobiju potrebne dozvole za izvoz.

Za Klix.ba je potvrđeno da je dogovoren nastavak saradnje sa austrijskom firmom, koja je zadovoljna proizvodima, ali i potpisivanje novih ugovora.

Angažovani penzioneri

Firmom trenutno upravlja stečajni upravnik, koji je angažovao 10 od 50 radnika "Zraka", koliko ih je bilo na posljednjem spisku zaposlenih, te 10 penzionera, odnosno prijašnjih radnika ove firme.

Almir Salihović, predsjednik Sindikata metalaca FBiH, rekao nam je da je jučer izvršena primopredaja Lota 1 ugovora s firmom iz Austrije te je dogovoren i nastavak saradnje.

"Nastavlja se poizvodnja, 'Zrak' je u stečaju, ali se pozivaju radnici. Stečajni upravitelj praktično upravlja firmom i on je angažovao dva penzionera, čovjeka koji su u ranijem sistemu bili tehnički direktori, oni određuju koja se faza rada provodi", rekao nam je Salihović.

Podsjetio je na činjenicu da sindikat i radnici nikad nisu odustali od "Zraka" te je kazao da su oni inicirali pokretanje posla s firmom iz Austrije, sa kojom sada sarađuju, a koja je zadovoljna proizvodima iz "Zraka".

Čekaju poziv

Amir Demirović, potpredsjednik Sindikata "Zraka", rekao nam je da u firmu nije ušao dva mjeseca, ali da se kao i ostale kolege nada pozivu. Ipak, radnici su prisiljeni da se snalaze i traže novi posao, pa su tako neke njegove kolege našle druge poslove.

“U najavi imamo da će se vratiti i ostali radnici, ali sve nekako sporo ide, mi se nadamo", kaže Demirović.

Na naše pitanje ko je pravio selekciju radnika koji će sada raditi u proizvodnji rekao nam je da je za to zadužen stečajni upravnik i bivši direktor.

Dodaje da je nepoznat status v.d. direktora Edina Čane koji je, kako kaže, "ostavljen ni na čemu", ali i da radnici čekaju odluku Vrhovnog suda FBiH kojem je Čano dostavio žalbu na pokretanje stečaja.